Boventoonzang workshops, ligconcerten, klankschalen | Haarlem

Franc Janssen is sinds 2015 in Haarlem woonachtig en is al ruim 25 jaar bezig met boventoonzang, gitaar, klankschalen, tanpoura en shrutibox. Hij geeft workshop's voor beginners en gevorderden en ligconcerten waarbij je al liggend op een matje een geluidsbad ondergaat.

Boventonen zijn fascinerend, indringend en betoverend. Boventoonzingen heeft een kalmerende en ontspannende werking en komt vanuit  ontspanning bij het zingen ook pas goed tot zijn recht.

Boventonen kunnen worden gevormd vanuit iedere klank. Het zijn de hogere frequenties van de grondtoonBoventonen bepalen bij de menselijke stem de klankkleur van de stem, de grondtoon bepaalt de toonhoogte. De boventonen zijn maakbaar en veranderbaar vanuit resonantie van de klank. Daarvoor zijn diverse technieken.

Boventonen worden bij een bepaalde hoogte boven de grondtoon hoorbaar in kleine fluittoontjes. Het aardige nu is dat boventonen precies te treffen zijn en dus gebruikt kunnen worden om melodieën mee te 'zingen', terwijl de grondtoon gelijk wordt gehouden.

Ik laat je graag kennismaken met boventoonzingen. Dit kan in de vorm van een workshop, waarin je leert zelf boventonen te horen en te maken. Wil je boventoonzang ervaren, dan kan dat tijdens een ligconcert, waarbij ik boventoonzang combineer met begeleidingsinstrumenten.

Enkele reacties van bezoekers van een ligconcert:

  • 'Liggend luisteren voegde een hele belangrijke dimensie toe.'
  • 'Ik heb erg genoten, het was ontroerend en het gaf me inspiratie en energie.'
  • 'Na afloop is er een diepgaan gevoel van ruimte en ontspanning.'

Over Franc Janssen | Haarlem

Mijn naam is Franc Janssen. Sinds 2015 woon ik in Haarlem. .

Van huis uit ben ik socioloog. Ik heb allerlei managementfuncties vervuld in het jongerenwerk, maatschappelijk werk en intramurale gezondheidszorg. Ik ben jarenlang directeur van een sectorfonds in de intramurale zorg geweest. Mijn laatste functie was directeur van het Sociaal Fonds Kunstzinnige Vorming.

Vanaf mijn 13e ben ik begonnen met gitaar en zang en heb ik me bekwaamd in het spelen van folkmuziek. Vervolgens heb ik in een aantal bandjes gespeeld. Sinds 2016 speel ik met gitaar, bouzouki en zang in de Keltische band Clachàn, waarmee ik twee cd's heb gemaakt.

Sinds 1991 ben ik actief met boventoonzingen. Eerst als cursist. Vervolgens maakte ik een paar jaar deel uit van boventoonkoor Dana en daarna was ik acht jaar lid van het Boventoontrio. Met dit trio heb ik veel optredens verzorgd en in 1999 de cd Kentering gemaakt. 

Vanaf 1994 ben ik zelf workshops boventoonzang gaan geven. Sinds 2014 bied ik ook ligconcerten aan, meestal in yogacentra, verenigingen, koren en voor familiebijeenkomsten. 

De instrumenten die ik naast de gitaar bespeel zijn: klankschalen en chimes, Indiase tanpoura, shrutibox en Portugese gitaar. 

In 2014 heb ik de cd Klankschepper gemaakt als neerslag van ligconcerten die ik nog steeds jaarlijks geef tijdens de landelijke muziekherfstweek en voorheen bij het internationale folkfestival Gooikoorts in België.

Agenda Klankschepper

maart 2019

Vervolgworkshop boventoonzingen

ZA 30 mrt 14.00 uurMuziek & Zangworkshop
Vervolgworkshop boventoonzingen

Heb je al eens kennisgemaakt met boventoonzang, dan is deze workshop de gelegenheid om verdere verdieping te krijgen. Genieten van het ontwikkelen van het eigen stemgeluid en samenzang staan centraal.   
Klankschepper
Franc JanssenHaarlem

april 2019

Ligconcert  (Klankschalen, Boventonen etc.)

VR 19 apr 20.00 uurMuziek & Zangconcert
Ligconcert (Klankschalen, Boventonen etc.)

Franc Janssen geeft in Spiritueel Centrum de Regenboogslang een ligconcert. Je wordt meegenomen op een klankreis met gitaar, klankschalen, tanpoura, Portugese gitaar, shrutibox, boventoonzang en zang.
Klankschepper
Franc JanssenHaarlem

mei 2019

Introductie Workshop Boventoonzingen

ZA 25 mei 14.00 uurMuziek & Zangworkshop
Introductie Workshop Boventoonzingen

Boventonen, wat zijn dat? Wat moet je doen om ze zelf te kunnen horen en maken. Wil je dat weten en ze zelf ook maken, dan is deze introductieworkshop iets voor jou. Je maakt kennis met boventonen onder leiding van Franc Janssen
Klankschepper
Franc JanssenHaarlem

juni 2019

Ligconcert  (Klankschalen, Boventonen etc.)

VR 28 jun 20.00 uurMuziek & Zangconcert
Ligconcert (Klankschalen, Boventonen etc.)

Franc Janssen geeft op vrijdagavond 28 juni in Spiritueel Centrum de Regenboogslang een ligconcert. Entree  €15.00. Je wordt meegenomen op een klankreis met gitaar, klankschalen, tanpoura, Portugese gitaar, shrutibox, boventoonzang en zang.
Klankschepper
Franc JanssenHaarlem

september 2019

Ligconcert  (Klankschalen, Boventonen etc.)

VR 06 sep 20.00 uurMuziek & Zangconcert
Ligconcert (Klankschalen, Boventonen etc.)

Franc Janssen geeft op vrijdagavond 6 september 2019 in Spiritueel Centrum de Regenboogslang een LIGCONCERT. Entree  €15.00. Je wordt meegenomen op een klankreis met gitaar, klankschalen, zang, Portugese gitaar, shrutibox en boventoonzang.
Klankschepper
Franc JanssenHaarlem
Introductie Workshop Boventoonzingen

ZA 21 sep 14.00 uurMuziek & Zangworkshop
Introductie Workshop Boventoonzingen

Boventonen, wat zijn dat? Wat moet je doen om ze zelf te kunnen horen en maken. Wil je dat weten en ze zelf ook maken, dan is deze introductieworkshop iets voor jou. Je maakt kennis met boventonen onder leiding van Franc Janssen
Klankschepper
Franc JanssenHaarlem

Foto 1 Franc Janssen Foto 2 Franc Janssen Klik om te vergroten

Klankschepper
Franc Janssen


Professionals in de categorie Muziek & Zang

Acupunctuur Ademtherapie Alexander Techniek Astrologie Ayurveda Biografisch werk & Verhalen Body Stress Release Bouwen en Wonen Catering Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Bedrijfscoaching Coaching - Diverse Coaching Coaching - Kindercoaching Coaching - Leiderschapscoaching Coaching - Lifecoaching Coaching - Loopbaancoaching Coaching - Relatiecoaching Coaching - Wandelcoaching Communicatie en presentatie Counselling Craniosacraal therapie Creativiteit Dans & Beweging Deeleconomie Dieren Drukwerk en uitgeverij Energetisch werk Energie- en klimaatbeheer Eten & Drinken Familie- en systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Grafisch- en Webdesign Handanalyse & Handlezen Haptonomie & Haptotherapie Healing en reading Homeopathie Hypnotherapie Juridische dienstverlening Kinderen-Ouders Kinderopvang Kindertherapie Kinesiologie Kleding Kleurentherapie Kristallen en (Edel)stenen Kunstzinnige therapie Land- en Tuinbouw Lichaamsgerichte Therapie Lichaamswerk Massage Mediation Meditatie Medium Mindfulness & Compassie Muziek & Zang Natuur, Tuin en Landschap Natuurgeneeskunde NLP Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Persoonlijke verzorging Professional organizer Psychologische hulp Psychosociale therapie Psychotherapie Regressie- en reïncarnatietherapie Reiki en magnetiseren Reizen & Vakanties Relatietherapie Retraites Rouw- en verliesbegeleiding Shiatsu Therapie Sport en Beweging Stemwerk & Stemcoaching Stervens- en uitvaartbegeleiding Stressmanagement Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Therapie (diverse) Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vervoer en transport Voedingsadvies & Coaching Voetzorg & Voetreflexologie Vrouwenspiritualiteit Wellness Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding
Bewust Haarlem

Inschrijven nieuwsbrief
Bewust Haarlem