Boventoonzang, ligconcerten, sing alongs | Haarlem

Franc Janssen is sinds 2015 in Haarlem woonachtig en is al ruim 25 jaar bezig met boventoonzang, gitaar, klankschalen, tanpoura en shrutibox. Hij geeft workshop's, ligconcerten en sing alongs en treedt op met zijn Keltische band Clachàn.

Boventonen kunnen worden gevormd vanuit iedere klank. Het zijn de hogere frequenties van de grondtoonBoventonen bepalen bij de menselijke stem de klankkleur van de stem, de grondtoon bepaalt de toonhoogte. De boventonen zijn maakbaar en veranderbaar vanuit resonantie van de klank. Je kunt dat doen middels het wijzigen van de vorm van je mond, het gebruik en stand van tong en lippen en al dan niet nasaliteit van de neus. J

e kunt boventonen bijvoorbeeld horen als je heel langzaam de mondstand van de ene klinker naar de andere brengt met een langzame beweging van de mond. De boventonen worden bij een bepaalde hoogte boven de grondtoon hoorbaar in kleine fluittoontjes. Het aardige nu is dat boventonen precies te treffen zijn en dus gebruikt kunnen worden om melodieën mee te 'zingen', terwijl de grondtoon gelijk wordt gehouden.

Boventonen zijn fascinerend, indringend en betoverend. Boventoonzingen heeft een kalmerende en ontspannende werking en komt vanuit  ontspanning bij het zingen ook pas goed tot zijn recht.

Ik laat je graag kennismaken met boventoonzingen. Dit kan in de vorm van een workshop, waarin je leert zelf boventonen te horen en te maken. Wil je boventoonzang ervaren, dan kan dat tijdens een ligconcert, waarbij ik boventoonzang combineer met begeleidingsinstrumenten.

Enkele reacties van bezoekers van een ligconcert:

  • 'Liggend luisteren voegde een hele belangrijke dimensie toe.'
  • 'Ik heb erg genoten, het was ontroerend en het gaf me inspiratie en energie.'
  • 'Na afloop is er een diepgaan gevoel van ruimte en ontspanning.'

Over | Haarlem

Mijn naam is Franc Janssen. Sinds 2015 woon ik in Haarlem en dat bevalt me prima.

Van huis uit ben ik socioloog. Tijdens mijn werkzame leven heb ik allerlei managementfuncties vervuld in het jongerenwerk, maatschappelijk werk en intramurale gezondheidszorg. Ik ben jarenlang directeur van een sectorfonds in de intramurale zorg geweest. Mijn laatste functie was directeur van het Sociaal Fonds Kunstzinnige Vorming.

Vanaf mijn 13e ben ik begonnen met gitaar en zang en heb ik me bekwaamd in het spelen van folkmuziek. Vervolgens heb ik in een aantal bandjes gespeeld.
Sinds 2016 speel ik met gitaar, bouzouki en zang in de Keltische band Clachàn, waarmee ik inmiddels twee cd's heb gemaakt.

Daarnaast begeleid ik sing alongs. Hierbij kan uit een door mij samengesteld songbook met 40 Engelse, Ierse en Nederlandse liedjes een keuze gemaakt worden en natuurlijk meegezongen.

Sinds 1991 ben ik actief met boventoonzingen. Eerst als cursist. Vervolgens maakte ik een paar jaar deel uit van boventoonkoor Dana en daarna was ik acht jaar lid van het Boventoontrio. Met dit trio heb ik veel optredens verzorgd en in 1999 de cd Kentering gemaakt. Vanaf 1994 ben ik zelf workshops boventoonzang gaan geven. Sinds 2014 bied ik ook ligconcerten aan, meestal in yogacentra. De instrumenten die ik daarbij naast de gitaar bespeel, zijn: klankschalen en chimes, Indiase tanpoura en shrutibox. Inmiddels heb ik de cd Klankschepper gemaakt als neerslag van ligconcerten die ik nog steeds jaarlijks geef tijdens de landelijke muziekherfstweek en het internationale folkfestival Gooikoorts in België.

Agenda Franc Janssen


Foto 1 Foto 2 Klik om te vergroten

Franc Janssen


Professionals in de categorie Muziek, Klank en Stemexpressie

Acupunctuur Ademtherapie Alexander Techniek Astrologie Ayurveda Biografisch werk & Verhalen Body Stress Release Bouwen en Wonen Catering Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Bedrijfscoaching Coaching - Diverse Coaching Coaching - Kindercoaching Coaching - Leiderschapscoaching Coaching - Lifecoaching Coaching - Loopbaancoaching Coaching - Relatiecoaching Coaching - Wandelcoaching Communicatie en presentatie Counselling Craniosacraal therapie Creativiteit Dans & Beweging Deeleconomie Dieren Drukwerk en uitgeverij Energetisch werk Energie- en klimaatbeheer Eten & Drinken Familie- en systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Grafisch- en Webdesign Handanalyse & Handlezen Haptonomie & Haptotherapie Healing en reading Homeopathie Hypnotherapie Juridische dienstverlening Kinderen-Ouders Kinderopvang Kindertherapie Kinesiologie Kleding Kleurentherapie Kristallen en (Edel)stenen Kunst Kunstzinnige therapie Land- en Tuinbouw Lichaamsgerichte Therapie Lichaamswerk Massage Mediation Meditatie Medium Mindfulness & Compassie Muziek, Klank en Stemexpressie Natuur, Tuin en Landschap Natuurgeneeskunde NLP Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Persoonlijke verzorging Professional organizer Psychologische hulp Psychosociale therapie Psychotherapie Reiki en magnetiseren Reizen & Vakanties Relatietherapie Retraites Rouw- en verliesbegeleiding Shiatsu Therapie Sport en Beweging Stervens- en uitvaartbegeleiding Stressmanagement Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Therapie (diverse) Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vervoer en transport Voedingsadvies & Coaching Voetzorg & Voetreflexologie Vrouwenspiritualiteit Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding
Bewust Haarlem

Inschrijven nieuwsbrief
Bewust Haarlem