(Door Annemarie Peters van Ayurvitaal)
Waardevolle ontmoetingen
In mijn werk, als geestelijk verzorger in de ouderenzorg, vraag ik nog wel eens: “Wat maakte uw leven de moeite waard?”
Juist worden dan niet de wapenfeiten, zoals carrière, geld of status genoemd. Meestal hoor ik verhalen over ontmoetingen tussen mensen die een indruk hebben achter gelaten. Ook al zijn de gebeurtenissen verleden tijd ze blijken toch nog steeds leverancier van zin in het heden: De verteller gaat rechter op zitten, er komt een blos op de wangen en er verschijnt een twinkeling in de ogen.
Ik zelf ben nu eenenzestig jaar maar ik zie nog heel levendig de kleine non voor me die mij op zesjarige leeftijd een aai over mijn bol gaf. Een gevoelvolle warme hand die even mijn leven verwarmde te midden van het koude internaat leven (schippersdochter) waar ik hunkerend zocht naar tekenen van geborgenheid. Of ik denk aan de bejaarde dame die op mijn autoruit tikte, toen ik na een verbroken relatie een doodlopende straat in reed en mijn hoofd wanhopig op het stuur liet zakken waardoor de claxon onbedoeld toeterde: “Lieve kind, heb je zo’ verdriet!” zei ze. De gebeurtenis is twaalf jaar geleden maar ze was als een liefdevolle engel die zomaar uit het niets op de bijrijder stoel plofte en door het vertellen van haar levensverhaal mij weer moed en hoop gaf.
Vitaminen voor de ziel
Vaak gaat het over onverwachtse ontmoetingen waardoor mensen zich gehoord of gezien voelen. Veelal vertellen de verhalen ook over humoristische voorvallen waardoor de wereld een beetje ruimer wordt. WO II bijvoorbeeld heeft niet alleen dramatische herinneringen achter gelaten, maar ook kleurrijke humorvolle verhalen.
Een mevrouw verteld: “In die periode moest je overleven, er was niet zoveel status meer over om je achter te verschuilen…door deze kwetsbaarheid werd je ook meer open voor ontmoetingen die er echt toe doen.” Zo’n uitspraak geeft me te denken…kwetsbaarheid geeft je het vermogen je te openen voor anderen. Het is niet altijd gezegd dat dat gebeurd, want kwetsbaarheid kan ook maken dat je een vesting bouwt om je achter te verschuilen. Vaak vanuit de overtuiging dat de wereld je pas mag zien of horen als je leuk, gezond en succesvol bent.
Een imago zit echter een werkelijke ontmoeting in de weg omdat de ander niet meer is als het onpersoonlijke publiek dat jouw succes (bestaan) moet bevestigen. De ironie is dat het publiek steeds weer naar huis gaat en dan blijf je tòch alleen achter…. Daarentegen leveren de zielvolle ontmoetingen vervulling omdat daardoor het gevoel van (de ogenschijnlijke) afgescheidenheid tussen mij en de wereld verdwijnt. Een ontmoeting is een tweezijdige relatie waarin geven en ontvangen in wezen een zijn. In een echte ontmoeting kom je ook tot jeZelf. Het bovenstaande illustreert dat werkelijke ontmoetingen zijn als vitaminen voor de ziel, die voeding geven aan geluksmomenten waar we op hoge leeftijd nog uit kunnen putten.
Hollen of stilstaan?
Ook stress is zo’n factor die een ontmoeting in de weg zit. Vaak jagen we op een stressvolle wijze strevingen en doelen na die een toekomstig geluk beloofd. Maar eigenlijk is dat geluk steeds een verschuivend perspectief : “Als ik strakjes dat diploma heb… als ik strakjes maar eenmaal gepensioneerd ben…. als ik strakjes de prins op het witte paard heb ontmoet. etc.” De praktijk wijst uit dat op het moment dat de als-situatie realiteit is geworden het geluk maar van korte duur is opdat we haastig weer een nieuw doel moeten stellen om ons leven zinvol te maken. Zo wordt het bestaan een neurotische ratrace van de wieg tot het graf.
Er is niets mis met doelen en strevingen maar als je onderweg verzuimt om stil te staan mis je de kans het lichtvoetige geluk dat we kunnen puren uit de aandacht voor het leven…aandacht voor elkaar.
De maakbaarheid van geluk?
Ik probeer me, gesterkt door de verhalen uit mijn werk, te oefenen in die aandacht waaruit geluk wordt geboren. Het besef bij het wakker worden dat iedere dag maar dan ook iedere dag zoveel kansen biedt om die ontmoetingen gestalte te geven, geeft al een vrolijke opmaat aan de dag die voor me ligt. Ik kan bijvoorbeeld het contact met de kassière beperken tot een functionele ontmoeting: het afrekenen van de boodschappen. Ik kan ook contact maken, en dat hoeft niet alleen in woorden maar door de intentie van echte aandacht. Ik zie het kind dat mij bij het voorbij gaan spontaan een knipoog geeft en ik knipoog terug.
Zo’n gebeurtenis vervult mijn dag met een bruisende lach. Ik zie dan zoveel meer…ik ervaar zoveel meer en dat laat zich voelen in de ruimte in mijn borst en het gloedvolle kloppen van mijn hart. Dit maakt mijn leven in ieder geval de moeite waard!
Annemarie Peters
Met mijn blogs geef ik vanuit een jungiaans,filosofisch en spirituele context een bespiegeling op mijn dagelijkse ervaringen.
In mijn werk als geestelijk verzorger (ouderen zorg) en als therapeut/trainer hield ik mij bezig met de psychische en spirituele dimensie. Ik ontdekte dat deze dimensies ook een grote invloed hebben op het lichamelijk functioneren. Evenzo is het lichamelijk (on)welzijn ook van invloed op onze psyché en spiritualiteit.