Levenslust door Kunst: Kom meer in contact met je gevoel.

(Door Inger van der Werf, Beeldend- kunstzinnigtherapeut en coach)

Cliënten zeggen vaak dat ze meer in contact willen komen met hun gevoel. En dat dit met alleen praten niet goed lukt. Zo ook mevrouw T. die zich bij mij meldde met overspanningsklachten.

Ze had zich ziek gemeld omdat het haar allemaal teveel werd. Ze was in januari haar moeder verloren, maar was nauwelijks aan verwerking daarvan toegekomen, omdat ze in de zorg werkte. Door de corona-epidemie werd ze volledig opgeslokt door haar werk. Toen er ook nog een lekkage in haar huis bij kwam, was dit letterlijk de druppel die de emmer deed overlopen. Ze had zich te lang groot gehouden, het ging niet meer. In de kunstzinnige therapie wilde ze het verlies van haar moeder verwerken en nog wat andere dingen uit het verleden, die haar opeens weer meer bezig hielden, zei ze. Maar ze liep er ook voor weg.

Ze was gewend zich groot te houden en dat hield ze in de therapie ook nog even vol.
Ze schilderde haar fijne gevoel van een weekendje weg, heel kleurrijk en dynamisch, en concludeerde dat het best goed ging met haar. Maar toen ik haar vroeg haar verdriet over haar overleden moeder te schilderen, bleek er een andere mevrouw T. achter die stoere verschijning te voorschijn te komen.

Ze merkte dat ze een muurtje om zich heen had gebouwd, om haar verdriet en kwetsbaarheid achter te verbergen.
Langzaam maar zeker werkte ze aan het afbreken van dit muurtje. Ze ging haar kwetsbaarheid laten zien, eerst schilderend op papier, maar daarna ook in haar contacten met familie, vrienden en op haar werk. "Dat wat ik er in gewone therapie met praten niet uit krijg, komt nu wel boven. In gewone therapie ga ik nadenken en sociaal wenselijke antwoorden geven. Maar hier komt er van alles in me naar boven tijdens het schilderen. Het ontstaat terwijl ik bezig ben of tijdens de nabespreking. Ik kom hier tot andere inzichten."

Ze leerde, door haar kwetsbaarheid te erkennen, ook beter om haar grenzen aan te geven, zowel op werk als in privésituaties. En ze merkte dat mensen haar er alleen maar meer om gingen waarderen. Ze gaf aan dat ze zich een completer mens voelde die, juist door haar kwetsbaarheid te tonen, ook beter in haar kracht kon staan. De brei van gedachten en gevoelens vormt zich nu weer tot een geheel en mevrouw T. voelt zich hierdoor inmiddels weer een stuk beter.


Over Inger van der Werf

Inger van der Werf is beeldend kunstzinnig therapeut, coach en workshopleider. Vanuit diepe belangstelling voor wat mensen beweegt, legt zij de vinger snel op de zere plek.
Ze is analytisch en resultaatgericht, maar ook betrokken en begripvol. Invoelend, maar ook confronterend als dat nodig is.

Lees meer over Inger van der Werf


Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en Ademtherapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Dieren Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en Systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding