Onverzadigbaar? Hoe jij je bodemloze put echt voedt

(Door Judith Koster - Diëtiste en orthomoleculair therapeut bij Melioro - Psycho Neuro Immunologie)

Ken je dat? Heb je voldoende gegeten, is er tóch nog iets in je wat zegt dat je nog trek hebt. Even kun je dit gevoel nog wel uitstellen, maar na een half uurtje ga je toch voor de bijl en wordt de snoeppot meester gemaakt. Hoe kan dit nou toch? 

Het lijkt wel alsof je tegen een soort oer-gevoel aan het strijden bent. Effectief ben je eigenlijk met jezelf in gevecht. Wanneer je goed in je energieniveau zit, dan kun je dit gevecht best aan. Maar op van die dagen dat alles net even een beetje tegenzit gaat het al snel mis.

Het 'energieverdelingssysteem' en ons brein als regisseur 
In ons lichaam draait alles om energie en de verdeling daarvan. Je kunt je voorstellen dat niet alle systemen in je lichaam tegelijkertijd ‘aan’ moeten staan. Dat zou veel te veel energie kosten, waar je nauwelijks tegenop kunt eten. Daarom heeft het lichaam een soort energieverdelingssysteem. Het brein is de regisseur van dit systeem en werkt nauw samen met alle andere systemen in het lichaam. Communicatie door hormonen en zenuwbanen is hiervoor van essentieel belang. Hierdoor weet het brein wanneer welk systeem ‘aan’ mag staan. Het is als het ware net als het rijden in een auto; een verfijnde afstemming tussen koppelen, remmen en gas geven.

Ups en downs
Wanneer er niets aan de hand is, zijn alle systemen goed onder controle. Maar in een gemiddeld leven zijn er helaas ups en downs. En dan moeten bepaalde systemen soms kort meer energie krijgen. Bijvoorbeeld in een bijna-ongeluk, een traumatische ervaring of wanneer er constant veel van je gevraagd wordt. Dan gaat er meer energie naar ons stresssysteem. Wanneer dat systeem te lang en te vaak aan staat, kost dat ons lichaam energie.

 

 

Ons brein in de huidige tijd
Tegenwoordig wordt er veel van ons gevraagd en stress beperkt zich vaak niet enkel tot één moment, maar gaat dagen, weken, maanden of soms jaren door. En indien er dan niet meer voldoende energie aan het brein gegeven kan worden, moet er een andere manier van energievoorziening open getrokken worden en gaan we snacken. We kiezen voor producten waarvan ook je brein weet dat daar meer suikers en vetten in zitten. Suikers waar je lichaam glucose van kan maken. Lekker voor de snelle energie op de korte termijn. Vetten voor de langere termijn in de voorraad wanneer er (weer) slechtere tijden aan komen. In je winkelmandje vind je dan meer gevulde koeken, suikerrijke drankjes, chips en dergelijke. 

Zorg dat je weet wat je stress geeft; daar ligt de oplossing!
De oplossing voor dat onverzadigbare gevoel is vooral stressmanagement. Zorg ervoor dat je weet waardoor jouw stressgevoel wordt veroorzaakt én zorg ervoor dat je je lijf weer voldoende energie en grondstoffen geeft die het echt nodig heeft. Hierdoor bouw je een buffertje op en ben je veel weerbaarder voor stress. .

Dus;

  • kom erachter wat jou stress geeft en wat de specifieke momenten zijn waarop je een energielek ervaart en probeer dat te verminderen;
  • zorg ervoor dat je jouw lichaam de juiste grondstoffen geeft om weerbaar te worden voor stress.

Succes! 


Over Judith Koster

"Als diëtiste is het mijn passie om mensen naar een goede gezondheid te leiden. Om dit nog beter voor elkaar te krijgen heb ik mij ook gespecialiseerd als orthomoleculair therapeut".

Tijdens de consulten zal ik samen met u kijken naar de goede punten en de verbeter punten in de voeding. Met de juiste voedingsstoffen kan het lichaam optimaal functioneren!"


Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en therapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Dieren Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw- en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding