Het menselijk lijden begint met de geboorte en veroorzaakt daarmee ons allereerste en meest oorspronkelijke trauma. Dit trauma ligt aan de bron van onze creativiteit en behoefte aan onsterfelijkheid!
Volgens de Joods-Oostenrijkse psychoanalyticus Otto Rank (1884-1939) begint het menselijk lijden met de geboorte. In onze geboorte worden we losgekoppeld van onze moeder en als het ware in de lege ruimte wordt geworpen. De geboorte veroorzaakt ons allereerste en meest oorspronkelijke trauma.
Rank was nauw verbonden met Freud. Maar hij maakte zich geleidelijk aan los van zijn leermeester. Die was van Ranks geboortetrauma niet gecharmeerd. Hij zag hierin een aanval op zijn theorie van het ‘Oedipuscomplex’. Ondertussen verleende Ranks positie wel een meer zelfstandige status aan menselijke scheppingsdrang, kunst en cultuur. Rank vond dat deze gezien moesten worden tegen de onmiddellijke achtergrond van een geboortetrauma, waarmee ze in een soort onzichtbare competitie verkeren. De menselijke creativiteit, aldus Rank, is een ultieme menselijke poging om onsterfelijkheid te verkrijgen.
Dr Rico Sneller (1967) is als universitair docent filosofie en ethiek werkzaam geweest bij de Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Eindhoven. Momenteel werkt hij voor de Vrije Academie, HOVO Brabant, Academy Depth Psychology, de Alfarabi University in Almaty/Kazachstan, e.a. Hij is geïnteresseerd in buitengewone ervaringen en veranderde bewustzijnstoestanden, variërend van extase en roes tot helderziendheid en mystiek.