Denker des Vaderlands Paul van Tongeren geeft in zijn lezing Vriendschap en Filosofie meer inzicht in wat nu eigenlijk vriendschap is, mede aan de hand van een tekst van Plato.

Er is iets vreemds aan de hand met de relatie tussen filosofie en vriendschap; iets vreemds en iets problematisch. Enerzijds dwingen ervaringen met vriendschap ons na te denken over wat eigenlijk vriendschap is, anderzijds kan die typisch filosofische vraag een bedreiging vormen voor de vriendschap. Ik zal proberen uit te leggen dat dit kenmerkend is voor een hele lange geschiedenis van nadenken over vriendschap, en het vooral toelichten aan de hand van een tekst van Plato.

  • Onlangs publiceerde Paul van Tongeren het boek Doodgewone vrienden. Nadenken over vriendschap.’

Paul van Tongeren is sinds dit jaar Denker des Vaderlands en was tot zijn emeritaat gewoon hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (1988-2015) en buitengewoon hoogleraar ethiek aan de KU Leuven (België) en tevens als geassocieerd onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Pretoria (Zuid-Afrika).

  • Zijn wetenschappelijk werk is in vele talen vertaald en heeft twee kernpunten: enerzijds de filosofie van Nietzsche en anderzijds de wijsgerige ethiek, met een voorliefde voor de klassieke traditie van de deugdethiek. Zijn Nederlandstalige boeken zijn gericht op een breder publiek en bereiken hoge oplages. 
  • Ook maakte hij drie luisterboeken met colleges (over ethische theorieën, over Aristoteles en over Nietzsche). In 2013 won hij met Leven is een kunst de Socratesbeker voor het urgentste en oorspronkelijkste Nederlandstalige filosofieboek. Hij schrijft columns voor Filosofie Magazine en is sinds 2005 lid van het Filosofisch Elftal van het dagblad Trouw. ​
Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en therapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Dieren Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw- en verliesbegeleiding Shiatsu Therapie Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stress en Burn-out Coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding