Wat als je het probleem kent, maar het tóch niet opgelost krijgt...

(Door Ramon Garcia, lichaamsgericht 'CORE-energetics' psychotherapeut)

De eerste keer dat ik hoorde over lichaamspsychotherapie, was ik bij een massage training op Bali en ik wist meteen dat ik eindelijk vond wat ik zocht!

Op dat moment was ik al 25 jaar werkzaam in diverse onderdelen van de jeughulpverlening en de kinder- en jeugdpsychiatrie. Ik was toegewijd aan het doorbreken van de cyclus van verwaarlozing en mishandeling in families die ik dagelijks zag. In 99.9 % van de verwaarlozing en mishandelingszaken zijn de misbruikers zich niet eens bewust van wat ze doen.

Wat de slachtoffers betreft, kinderwonden begint vaak op zeer jonge leeftijd, in het pre-verbale stadium, voordat het bewustzijn van het slachtoffer volledig ontwikkeld is. Dit is waarom het in cognitieve therapie zo moeilijk is om dit soort vroege wonden te behandelen.

 

Je geest weet het misschien niet, maar je lichaam wel!

Ik was al in de 40 toen ik begon met mijn opleiding tot psychotherapeut en ging ervan uit dat er niet veel meer was dat me kon verrassen. Ik had al zoveel werk verricht in praattherapie en alternatieve healingsmodaliteiten. Mijn aanname kon niet verder van de waarheid zijn! Tijdens de 4 jarige opleiding tot lichaamspsychotherapeut werden we als studenten allemaal gepeld als uien, laag na laag... en zo werden we ons pas echt bewust van wat leven vanuit je eigen waarheid inhoudt. We maakten weer verbinding met de emoties die in ons lichaam lagen opgeslagen en dat was het vertrekpunt van de heling van waar we tot dan toe nog niet bij hadden gekund.

 

Je lichaam de ruimte geven

Dus tegenwoordig richt ik me in mijn praktijk op het helpen van mensen met het helen van patronen die in de vorm van een vroege kinderwond zijn gevormd. Verkennen waarom we steeds terugvallen in oude gedragspatronen die we mentaal begrijpen, maar daarmee nog niet verdwijnen; we mogen verder kijken...Misschien waren deze patronen als kind een gepaste manier om jezelf te verdedigen. Nu, als volwassene, dient het je niet. Het belemmert je vermogen om verder te gaan in je leven naar waar je echt naar verlangt. In mijn huidige werkvorm combineer ik daarom de gesprekken met lichaamsgerichte psychotherapie; een combinatie van ademhaling, massagetechnieken en fysieke oefeningen om zo de pijnpunten samen in jouw lichaam op te sporen, deze te herbeleven, ze te verzachten en vervolgens op te lossen. 

 

In mijn eigen proces om lichaamsgericht-therapeut te worden, kwam ik zoveel meer in vrede met wie ik écht ben en wat ik echt nodig heb en datzelfde zie ik ook bij mijn clënten gebeuren. Door weer in contact met je lichaam te komen, kun je de behoefte om ten koste van alles door anderen geaccepteerd te worden, makkelijker leren loslaten. Mij heeft het in elk geval de enorme waarde van zelfacceptatie doen inzien en mezelf niet meer in de steek te laten voor oude niet meer dienende overtuigingen.

 


Over Ramon Garcia

Ramon is jarenlang actief geweest in de GGZ, en voelde dat hij met meer middelen wilde werken om echt tot de kern van het probleem te komen. Dit heeft hem geleid naar de opleiding CORE Energetisch Therapeut. Na meerdere succesvolle behandelingen voelt dit voor hem als de beste therapie voor de cliënten waarmee hij werkt.

Meer weten over Ramon Garcia?


Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en Ademtherapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Dieren Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en Systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding