Een chocoladefestival; en ik ga er volop van genieten!

 Door Titia Bakker; Transactionele Analyse (TA) therapeut en Gewichtscoach

Het Chocoa Festval 2020 belooft heerlijk decadent te worden. De plaatjes tonen stromende chocolade-fonteinen, prachtige bonbons en heerlijke proeverijen uit de hele wereld. We kunnen workshops volgen en gerenommeerde chocolademakers ontmoeten. Ik heb er zin in!

Het belooft letterlijk en figuurlijk een heerlijke dag te worden. En ik heb besloten dat ik, met alle verleidingen, volop ga genieten. Ik ga alles proeven wat ik wil, zonder te overeten. Ja, dat kan echt. En het tegenstrijdige is: dat kan juist omdat ik volop ga genieten. En omdat ik intuïtief ga eten. Want ik ga vertrouwen op mijn lichaam.    

Hoe ziet dat eruit?
Ik ga alleen dingen proeven die me echt lekker lijken. En daar ga ik volop van genieten. Met al mijn aandacht ga ik proeven hoe heerlijk, pittig, zoet, romig, knapperig en bijzonder dit chocolaatje wel niet is. En als ik het toch niet lekker vindt? Dan laat ik de rest staan. Ik vind mezelf te waardevol om te eten zonder plezier. En als ik daarna weer iets lekkers zie, dan proef ik dat ook. Ik ga in goed gezelschap, en ik verwacht dat we het er samen over zullen hebben. Was deze lekkerder of de vorige? Waarom? Wat vind ik lekker? En wat jij? Welke verschillende smaken kunnen we herkennen?

Ik kies voor aandacht en kwaliteit
Door zo heel bewust te proeven, heb ik niet heel veel lekkers nodig om voldaan te zijn. Ik kies hier voor aandacht en kwaliteit. Dan heb ik helemaal geen grote hoeveelheden nodig. Ik mag van mezelf proeven zolang mijn lijf het prettig vindt. En op een gegeven moment zal ik me verzadigd gaan voelen. Dat herken ik doordat mijn maag prettig vol is, en ik me tevreden voel. Ik proef nu alleen nog als het me heel lekker en bijzonder lijkt. Ik wil immers niet overeten. Ik weet dat dat niet fijn voelt. Ik houd het liever leuk!

Dé nieuwe trend in dieetland: intuïtief eten
Deze manier van eten heet intuïtief eten is een nieuwe trend in dieetland. Je eet als je honger hebt, en stopt weer als je genoeg hebt. Je houdt balans door contact met je lichaam te houden, en niet zozeer door calorieën te tellen. Hierdoor kun je een ontspannen relatie met eten ontwikkelen. Je stemt immers af op je lichaam, en je werkelijke behoeften, in plaats van op allerlei regels in je hoofd. In dit geval pas ik het toe op een Chocolade Festival, maar in het dagelijks leven doe ik dit ook. En dan kies ik vaker voor groente, fruit en een volkoren bammetje. Met daarnaast ruimte voor een gezonde hoeveelheid lekkers!

     

  • Het grote voordeel van intuïtief eten is dat je kunt ontspannen rond eten.  
  • Dat je zelfs naar een chocoladefestival kunt zonder bang te zijn dat je overeet.
  • Je hoeft niet alle dagen calorieën te tellen en precies te weten wat je gegeten hebt.
  • Je kunt erop vertrouwen dat het in grote lijnen allemaal goed komt.
  • En je gaat ervaren dat als je jezelf durft toe te staan om werkelijk te genieten van koek, snoep en frites, je er niet meer in door hoeft te slaan.

De paradox is, dat juist door de controle los te laten, je grip krijgt!
Want dat is de paradox: Zolang je je eten heel strak probeert te controleren, verlies je de grip. En juist door genot, mildheid en ruimte toe te staan, krijg je werkelijke balans en ontspanning. Als je eetbuien hebt, of al jaren streng aan de lijn doet, kan het heel spannend zijn om intuïtief te gaan eten. Je laat immers de controle los. Je gaat er op vertrouwen dat je lichaam weet wat goed is. En dat is best heel spannend als je al jaren met je hoofd en niet met je lichaam hebt gegeten.

Het kan je zoveel bieden. Ontspanning. Leven in contact met je werkelijke behoeften. Eten naar de behoeften van lichaam. Je lijf niet meer uithongeren om maar snel af te vallen. Geen eetbuien meer omdat je jezelf zoveel ontzegd had. Wil je meer weten over intuïtief eten of het omgaan met eetbuien? Ik help je er graag mee!


Over Titia Bakker

Titia Bakker is Transactionele Analyse (TA) therapeut en Gewichtscoach. Als Gewichtscoach ben ik ervaringsdeskundige, want ik viel 25 kilo af en ben nu al 15 jaar op gewicht.  Ik heb me als gewichtscoach gespecialiseerd in emotie-eten, eetbuien, eetverslaving en het beëindigen van jojo’en. Ik vind het prachtig om te zien hoe de relatie met eten ontspant en hoe mijn klanten weer kunnen genieten van lekker eten. 

Meer weten over Titia Bakker?


Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en Ademtherapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en Systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding