Geluk is de afwezigheid van het streven naar geluk 

(Door Tino van Heusden, coördinator Bewust Haarlem)

Wat zou jij antwoorden op de vraag 'Ben jij gelukkig'? Ik las dat weer onderzocht is hoeveel  mensen in Nederland zichzelf als gelukkig zien; bijna 90% zo bleek. 

Eerlijk gezegd kan ik soms een beetje geïrriteerd raken over de uitkomst van zo’n geluksonderzoek. Want ik ben lang niet altijd gelukkig en als ik zoiets lees kan er zomaar een gedachte opkomen dat ik dat wel zou moeten zijn. En ook dat ik iets verkeerd doe, of nog erger dat ik verkeerd ben.....Daar word ik dan pas echt ongelukkig van! En dat terwijl ik me juist net gelukkig voelde, omdat ik had geaccepteerd dat ik me niet altijd gelukkig hoef te voelen en omdat ik vrede had met de imperfectie van mezelf en van mijn en het leven. Volg je het nog?

Verbaasd
Ik ben ook verbaasd over zo’n uitkomst. Als ik me gelukkig voel stroomt dat automatisch over en ik kan dan niet anders dan bijdragen aan een fijne wereld; als vanzelf wil ik anderen helpen om ook gelukkiger te zijn. Terwijl wanneer ik me ongelukkig voel, ik juist helemaal niet wil dat anderen gelukkig zijn. Laat staan dat ik daar aan bij wil dragen. Dus hoe kan het dan, zo vraag ik me af, dat als we met zijn allen zo gelukkig zijn, dat we dan nog steeds doorgaan met ons destructieve gedrag; naar onze medemensen, naar de natuur, naar dieren, naar onszelf? Zijn al die mensen dan wel echt gelukkig?
 

 

Waarom veranderen we ons gedrag niet?
Ik vind dat moeilijk te begrijpen en soms kan dat me negatief en somber stemmen. Ik vraag me dan af; hoe kun je nu gelukkig zijn en tegelijkertijd kiezen voor het ongeluk? Moet je je misschien wel afsluiten voor de realiteit om je gelukkig te kunnen voelen? Is geluk misschien wel heel egocentrisch en ben je gelukkiger als je onbewuster bent? Want waarom veranderen we ons gedrag niet? Waarom hebben we bij de verkiezingen niet in grote getale gekozen voor een omslag naar een duurzame en gezonde samenleving? Hoe erg moet het dan wel niet worden met bijvoorbeeld de klimaatcrisis voordat we echt tot actie overgaan?

Ach..was ik maar onbewuster...
Maar misschien neem ik het allemaal wel veel te serieus en maak ik mijn leven onnodig moeilijk en zwaar. Regelmatig heb ik verzucht: 'Ach was ik maar wat onbewuster en zag ik niet al dat onrecht en leed....en trok ik me dat maar eens wat minder aan..Dan kon ik misschien stoppen met het schijnbaar eindeloze verbeter- op zoek naar geluktraject van mijzelf (en ja, ik moet bekennen, heel vaak ook van anderen)'. Gelukkig ben ik er niet mee gestopt en heb ik doorgeploeterd. Ik ging voelen en beseffen dat ik niets hoef te doen om er te mogen zijn en gelukkig te zijn. De Chinese filosoof Chuang-Tzu zei het al in de 3e eeuw:

"Geluk is de afwezigheid van het streven naar geluk." 

Paradox
Paradoxaal genoeg kwam ik daar pas achter juist door en na al dat geploeter. Het ego liet zich niet zomaar ontmaskeren en nog steeds, als ik even niet oplet, verleidt het me weer, weg van de mildheid en de acceptatie. Dan word ik weer hard en streng voor mezelf en anderen en voel ik me ongelukkig worden. Dan is het tijd om de weg weer terug te vinden naar mijn hart door minder te doen en meer te voelen en te zijn. En dat lukt alleen, zo heb ik ontdekt, als ook dat niet weer een streven wordt!   
 


Een weg naar meer geluk
Als ik om me heen kijk zie ik tot mijn vreugde steeds meer mensen die bereid zijn om eerlijk in en naar zichzelf te kijken en de trucs van het ego met mildheid te ontmaskeren en niet meer leidend te laten zijn. Zij hebben ontdekt dat er een weg is naar meer individueel geluk én een betetere wereld en willen dat graag delen. Zij willen laten zien dat het wel anders kan en anderen daarin ondersteunen.

Op de website van Bewust Haarlem wordt dat heel zichtbaar. Iedere week is er wel weer een nieuwe inspirerende onderneming of organisatie die zich aansluit bij het netwerk en op eigen wijze bij wil dragen aan een duurzamer, gezonder en prettiger leven in de regio Haarlem. Daar word ik dan weer heel gelukkig van! 
 


Over Tino van Heusden

Tino is coördinator van Bewust Haarlem. Vanuit zijn belangstelling voor persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en duurzaamheid deelt hij graag interessante informatie en schrijft hij regelmatig over zijn eigen ervaringen daarmee. 


Reacties

Carmen de Haan 2017-03-26 20:05:36 Ontroerend mooi geschreven Tino. Je hebt mij wéér wat geleerd en dat maakt mij zo gelukkig(er)!
Angela 2017-03-26 22:31:42 Mooi om zo je bespiegelingen te lezen. Voor mij.... ik ben gelukkig als ik me verbonden voel met mezelf. Dat kan ook zijn in moeilijke, verdrietige situaties, waar anderen van kunnen zeggen dat het ze "ongelukkig" maakt. Dan kan ik zomaar overstromen van liefde en voel ik mij ZIELSgelukkig. Als alles er mag zijn in mij en ik in die ruimte de ander kan verwelkomen, ervaar ik god. Het is allemaal liefdewerk.
Wil 2017-03-27 08:05:18 Dag Tino
Je bespiegeling doet me deze dag beginnen met een geluksgevoel.
Herkenning en verbinding leveren dit gevoel op. Dank je wel!
En verder...gewoon doorgaan...De weg van je ziel volgen ...met alle hordes die erbij horen maakt toch gelukkig (er).
Geluk en ongeluk ...woorden denk ik voor dat wat we amper kunnnen benoemen voor dat wat geleefd moet worden met alle gevoelens die erbij horen.
Een goede dag vandaag!
Wil 2017-03-27 08:15:16 Dag Tino
Je bespiegeling doet me deze dag beginnen met een geluksgevoel.
Herkenning en verbinding leveren dit gevoel op. Dank je wel!
En verder...gewoon doorgaan...De weg van je ziel volgen ...met alle hordes die erbij horen maakt toch gelukkig (er).
Geluk en ongeluk ...woorden denk ik voor dat wat we amper kunnnen benoemen voor dat wat geleefd moet worden met alle gevoelens die erbij horen.
Een goede dag vandaag!
christine oudt 2017-03-27 09:10:35 Dank je Tino voor deze openhartige en herkenbare spiegel. Soms ligt geluk dichterbij. Namelijk in jezelf. Wij willen en kunnen de wereld ellende niet op onze schouders dragen hoe graag we verbetering zouden willen zien. En wij als gevoelsmens en soms overmoedig van aard kan dat ons weer ongelukkig maken. Laten we blijven doen wat we doen, vanuit ons hart blijven bijdragen en zaadjes strooien voor de kinderen van nu en voor later
Femke Jorritsma 2017-03-27 17:48:38 He Tino, wat heb je dit mooi geschreven, ik herken mezelf er ook heel erg in. Daarom is het ook zo bijzonder wat je hebt neergezet met bewusthaarlem.
Zodat we van elkaar kunnen leren en samen het bewustzijnspad kunnen delen.
Dit maakt mij gelukkig !
Wilma Kruijt 2017-03-27 21:32:57 Zo fijn wat je deelt Tino over de zoektocht naar geluk en waarom het er niet lijkt te zijn.
Totdat ik in al mijn graafwerk steeds meer ontdek dat ik niet goed of perfect hoef te zijn.
Dat ik in een wereld leef met 'imperfecte' mensen die allemaal op hun manier hun best doen om het beste te doen en lief te hebben.
En dat we allemaal samen werken aan een betere wereld, het hoeft niet perfect te zijn, alles op z'n tijd.
Dat maakt me gelukkig dat ik niet zo hoef te streven, het komt wel....

Fijn
Saskia 2017-03-29 11:26:22 Mooi man, blij met je inspirerende woorden, blij met jou en ....... blij met mij! x
Jolande Velgersdijk 2017-03-29 13:09:56 Dank je wel, Tino,
Voor je mooie woorden, je mooie gedachte, je mooie 'zijn' en deze tekst. Ook ik vind er inspiratie in en word er gelukkig van om het te lezen.
_()_
Jalada Goddijn-Koopmans 2017-10-03 13:11:55 Heel mooi en wijs artikel Tino. ik heb kwam daarnet een mooie quote tegen die een uitweg geeft voor het dilemma tussen de moed opgeven door zoveel narigheid in de wereld en je afsluiten. Onbewuster worden zoals jij het noemt. De quote is van Jeff Foster.

"YOU ARE THE WORLD'S SALVATION

Every single day, all over the world, shootings, stabbings, beheadings, rape, torture, killing and violence beyond comprehension.

How to hold all of this in your fragile heart?
Ignore it? Deny it? Pass it off as 'mere illusion'?
Tell yourself 'it's their problem, not mine'?
Label others as 'evil' and separate yourself?
Close your heart even more?
Was it not closed hearts and quick judgements that caused the devastation in the first place?

Seeing the daily 'realities' of this planet, one may be tempted to give up entirely. Give up on healing, give up on change, give up on humanity itself.
What's the point? There's just too much violence out there.
Too much ignorance. Too much pain. Too much evil.

We have passed the point of no return, you may say. A fair conclusion.
Better to build our walls even higher.

And yet. And yet. Many have suffered the most outrageous injustices, and carried on.
Many have carried on, and grown, and healed, and transformed,
and brought their transformation to others, and broken down walls.
There are heart-breaking stories of unconditional love shining in even the most impenetrable regions of night.

Focus on what's 'wrong' with the world, and you may feel afraid, paralysed, helpless, full of rage.
Focus on what's 'right' with the world, and you may just be burying your head in the sand.

Beyond right and wrong, there is a field of indescribable light.

Focus on the field.
Focus on the light.
Focus on the world that burns in your heart, rather than the reality you see.
Acknowledge the reality, yes, but don't use it as an excuse to give up.
Use it as an excuse to burn even more brightly, love even more unconditionally, forgive even more radically, question every ounce of evil you have been taught, extinguish every ounce of violence in yourself.

Even a tiny candle can begin to illuminate a vast cavern.
Nothing is 'tiny' in the eyes of the universe.

In the Talmud it is written:
'He who saves a single life, saves the world entire'.

The world may be broken, yes, but you may be its salvation."

- Jeff Foster

Voor meer info over Jeff foster kijk op Facebook.
Hartelijke groet,

Jalada
Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en therapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Dieren Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw- en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding