Koudwatervrees en waarom het zo goed is om jezelf fysiek uit dagen

Door Marcella van Doorn 

Ik moet iets bekennen. Ik hou niet van de winter. Ken je dat gevoel dat je in de winter het liefst ergens in een warm holletje een winterslaap zou willen doen?

Ik haat de kou en alle griepjes die ermee gepaard gaan. De winter is dan voor mij ook meestal reden om lekker binnen te blijven en te cocoonen. Dit jaar wilde ik het eens anders doen. Ik wil mezelf ook in de winter zowel op het gebied van werk als privé energiek voelen zonder griepjes. En dus besloot ik mezelf fysiek uit te dagen.Dobberen in de ijskoude zee
Geïnspireerd door een vriendin ben ik een maand geleden begonnen met koud afdouchen en dobberen in de ijskoude zee. Het afgelopen jaar had zij een aantal fysieke klachten die maar niet overgingen. Na een weekendlange workshop van Wim Hof over koudetraining waren haar klachten plotsklaps verdwenen. Ze voelde zich veel energieker en nu douchte ze elke dag koud af. Nu moet ik eerlijk bekennen dat vooral het idee om over nog meer energie te beschikken me aanspraak. De koude douche vond ik geen heel aanlokkelijk idee. Maar zwemmen in de zee: daar ben ik altijd wel voor te porren! Ik las het boek Koud Kunstje van Koen de Jong en Wim Hof en begon ik met koud douchen.

Kacheltje
Dat bleek veel makkelijker dan ik dacht. De eerste paar tellen voelt het koud aan, maar als ik rustig doorademde, verdween het koude gevoel daarna. Waar ik vooraf bang was om dan elke ochtend koukleumend de douche uit te komen, bleek niet waar. Geen enkele keer had ik het na het douchen koud. Sterker nog: ik kreeg het juist heel snel warm omdat mijn eigen kacheltje aan het werk werd gezet. Het gevolg: een tintelend gevoel en en een enorme energyboost als je de douche uitkomt! Daarnaast geeft het ook een waanzinnig goed gevoel dat de dag nog gaat beginnen en je nu al een obstakel overwonnen heb. Het maakt je bewuster zodat je niet op de automatische piloot je dag begint. Het idee dat je meer kan dan je denkt, helpt mij ook om andere uitdagingen op werkgebied aan te gaan. En nog een voordeel: ik vind het nog lang niet koud buiten en als het een keer wat kouder is, dan weet ik dat ik dat kan weerstaan.

Adem in, adem uit
Hoe werkt het in de praktijk? Ik douch eerst gewoon warm net als altijd. Op het moment dat ik normaal gesproken klaar was met douchen, adem ik 10 keer diep in en langzaam uit. Daarna draai ik de warme kraan uit en adem ik nog een keer 10 keer diep in en langzaam uit en daarna draai ik de douche uit. Naast het douchen dompel ik mijzelf nu eens in de twee weken 10 minuten in de koude Noordzee. Dat is echt totaal anders dan koud afdouchen! Vorige week was de zee slechts 8C warm en dan is er echt focus op je ademhaling voor nodig om de kou te weerstaan. Die focus op ademhaling doet mij erg aan mijn bevallingen denken, die kwam ik ook door dankzij goede ademhalingen en ontspanning. Bij het omgaan met koud water is het eigenlijk hetzelfde. Al is de kou van de douche echt veel minder erg dan een bevalling-;)

Fysieke opdracht
Degenen die ooit door mij gecoacht zijn die weten het: mijn coachingssessies eindigen altijd met een paar kleine, uitdagende en inspirerende opdrachten die de coachee zelf bepaalt. Dat zijn onder andere een mentale en een fysieke opdracht die echt inspirerend, motiverend en ongeveer 20% buiten je comfortzone zijn. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld iets met beweging, voeding, ontspanning. Voorbeelden van  fysieke afspraken die mijn coachees maken:
aantal keer per week mediteren
– twee keer per week een lange wandeling van 1 uur maken
– 5 keer per week 10.000 stappen zetten per dag
– drie weken geen toegevoegde suikers eten
– 4 avonden per week voor 23.00 uur naar bed gaan.

Op het eerste gezicht lijkt de fysieke opdracht niets te maken te hebben met datgene waarvoor je als coachee gecoacht wordt. Toch is er een belangrijk verband. Die opdrachten zijn een oefening om je bewust te blijven van je doelen, jezelf uit te dagen, in actie te komen en echt dingen te doen die jij echt belangrijk vindt, ondanks dat je koudwatervrees voelt en ze best wel spannend of oncomfortabel zijn. Naarmate dat vaker lukt geeft dat meer energie en zelfvertrouwen om ook je grotere coachdoelen te realiseren. Vandaar dat ik een fysieke uitdaging een heel belangrijk onderdeel van een coachsessie vind.

Ik ben benieuwd: op welke manier daag jij jezelf fysiek uit om deze winter? 


Over Marcella van Doorn

Ik ben Marcella van Doorn. Ik heb jarenlang ervaring als projectleider onderzoek in het bedrijfsleven en de overheid. Ik maakte als vrouw in een mannenomgeving carriere.

Ik heb in Maastricht een erkende internationale coachopleiding volgens de methodiek van Consciousness coaching gevolgd. In juni 2015 heb ik het curriculum van de Professional Consciousness Coaching® Opleiding, bestaande uit Master I, Master II en Master III, succesvol afgerond.

Inmiddels ben ik een geaccrediteerd Consciousness Coach®. Dat betekent dat ik een internationaal diploma heb verkregen die door het ICF, International Coach Federation, wordt erkend en mezelf Associate Certified Coach mag noemen. De ICF standaardnormen om coach te worden, liggen op een hoog professioneel niveau.

Ik maak ook onderdeel uit van CC.coach, een platform van Nederlandse bewustzijnscoaches die naast coaching ook trainingen aanbieden voor de zakelijke markt. Tot slot ben ik ook afgestudeerd politicoloog en beschik ik over een propedeuse Psychologie.

Lees meer over Marcella.


Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en Ademtherapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en Systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding