Het wordt hoog tijd dat we het over Seks gaan hebben

Het wordt hoog tijd dat we het over Seks gaan hebben

(Door Wilma Ferwerda)
Toen ik de afgelopen periode af en toe een collega in vertrouwen nam over mijn op handen zijnde E-Book over Seks, kreeg ik vaak de opmerking te horen dat dat beslist een goed idee was om de reden dat ‘Sex Sells’. Het is blijkbaar een goede marketingtruc om je publiekelijk met seks bezig te houden.  Ik had daar eigenlijk niet zo bij stil gestaan. Ik wil zelf graag dat er meer openheid over dit onderwerp komt en dat de mensen die het gaan lezen op andere ideeën over seks gebracht worden. Zoals ik in een eerdere blog al schreef naar aanleiding van de opmerkingen van Taoïst Reinout Eleveld, zowel op het gebied van relaties als op het gebied van seks moet er een nieuwe beschaving groeien. Na de seksuele revolutie, waarin we ons bevrijdden van een hoop dogmatiek over seks vanuit de kerken, kwam er een nieuw tijdperk met nieuwe mogelijkheden, maar zonder ‘tools’ en regels om met die nieuw verworven vrijheid om te gaan.

Seks gaat niet vanzelf
Graag denken we dat seks iets is dat vanzelf gaat of moet gaan. Des te groter is de schrik als plotseling of gaandeweg na de eerste verliefde periode de zin in seks afzwakt of verdwijnt bij beiden of één van beiden. Jullie worden opgeslokt door werk of kinderen, bevallingen drukken een stempel op het lichaam van de vrouw, er is geen tijd voor seks en als die tijd er wel is, is er geen zin. Misschien ga je fantaseren over seks met anderen, of word je verliefd buiten je relatie en hoe meer het uit de relatie verdwijnt, des te onmogelijker het schijnt om het ooit nog terug te krijgen.

Het idee dat seks vanzelf gaat is wat mij betreft waar en niet waar. Het is niet waar omdat het idioot is om te verwachten van jezelf en je partner dat je zin in seks krijgt als je de hele dag druk aan het werk bent, thuis doorgaat om de kinderen op tijd in bed te krijgen, kleuters in het gareel moet houden, driftbuien temmen, 221 keer per dag op je telefoon kijkt, het huis schoon moet houden, sociaal  moet doen, op school en in het voetbalteam van je kinderen helpt etc etc. Seks is er dan niet zomaar als je elkaar aan het eind van de dag tegenkomt op de bank voor de televisie met je smartphone in je hand.

Voorwaarden scheppen
En het is wel waar omdat seks het beste gedijt bij ontspanning, bij niet moeten en zelfs bij, niet-handelen.  Niet-handelen betekent dat je bereid bent alles wat er gebeurt te nemen zoals het is en te laten gebeuren, dus niet te doen, maar je als het ware te laten bewegen. Zonder oordeel. En dat gaat niet lukken als je uitgeput  ‘s avonds op de bank zit. Daar moet je voorwaarden voor scheppen. Daar moet je tijd voor nemen, ruimte om te ontspannen en niet gestoord te worden. Je moet er vertrouwen voor hebben of ontwikkelen, oefenen en bewust worden. Ontdekken dat je eigen opwinding kan komen en gaan, ontdekken dat als je vertraagt je veel meer opmerkt dan wanneer je je er blind in stort. Je hebt tijd nodig om te ontdekken dat er veel meer orgasmes zijn dan dat ene wat je altijd al kende. En dat er veel meer kan en mag als je vrijt als je jezelf en de ander maar de toestemming geeft. Tijd om te ontdekken dat seks een plaats kan zijn van totale bevrijding in verbinding. De voorwaarden zijn  dat je tijd voor elkaar neemt, bereid bent te ontdekken, nieuwsgierig te zijn naar jezelf en de ander en geduld hebt. Is dat te veel gevraagd?

Je kunt hierover en over de stappen daarna mijn nieuwe E-book downloaden op de homepagina van de site www.echt-verbinden.nl


Je reactie op deze blog is van harte welkom!

En vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief met daarin nog veel meer interessante informatie én de actuele agenda!


Over Wilma Ferwerda

Als (relatie)therapeut kun je bij mij terecht als jullie zijn vastgelopen in jullie relatie of dat voor willen zijn. Ook als je de verbinding met jezelf bent verloren om wat voor reden dan ook, begeleid ik je graag! Veiligheid is een belangrijke voorwaarde in mijn begeleiding. Ik ben zowel mild als direct, ik ben zonder oordeel maar ik houd je bij de les, ik ben betrokken en op gepaste afstand. Ik wijd mij met liefde aan jouw/jullie proces.

Meer over Wilma Ferwerda


Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en Ademtherapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Dieren Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en Systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding