Wat kun je doen om je minder snel afgewezen te voelen in je liefdesrelatie?

(Door Eline Blom, Haptotherapeut en relatietherapeut)

In een liefdesrelatie is het vaak bewegen tussen vasthouden en loslaten. Het gaat doorgaans goed wanneer je allebei luistert naar je behoefte en eerlijk bent over je gevoelens.

Problemen in de liefde ontstaan wanneer je de ander vasthoudt, omdat je bang bent hem of haar te verliezen. Of wanneer je de ander wegduwt omdat je de confrontatie uit de weg wilt gaan. Tijdens conflicten in de relatie is er meestal één die zich terugtrekt en een ander die aanvalt. De “aanvaller” is op zoek naar respons, terwijl de “terug-trekker” zich steeds meer in het nauw gedreven voelt.

Stellen met problemen zijn of met elkaar vergroeid of juist uit elkaar gegroeid.
Achter de ruzies ligt juist een verlangen om te voelen dat je geliefd wordt. Om je goed te voelen kan het zijn dat je afhankelijk bent geworden van elkaars bevestiging. Maar als die bevestiging steeds uitblijft, kom je terecht in een vicieuze cirkel van afwijzingen.

Je bent gevoelig voor afwijzing als je:
1. Vooral bezig bent met wat de ander nodig heeft
2. Niet kenbaar maakt wat je werkelijk voelt of wilt
3. Gedrag of uitspraken van je partner ervaart als een aanval

Als angst voor afwijzing geen rol meer speelt, kun je je partner vasthouden om te laten voelen dat je er voor hem of haar bent en loslaten omdat je hem of haar vrij wilt laten.

Wat kun je doen om je minder snel afgewezen te voelen?
1. Onderzoek wat maakt dat jij je afgewezen voelt. Vaak is het een pijnlijke ervaring van vroeger die in het heden door je partner wordt opgeroepen.
2. Besef dat een “aanval” of “terugtrekking” (van jezelf en je partner) een poging is om te voorkomen afgewezen te worden.
3. Probeer te benoemen naar de ander wat je een afgewezen gevoel geeft. Als je met elkaar open over die gevoelens kunt praten, geeft dat ruimte en vertrouwen.

Het goede nieuws is: Jij kunt zélf leren om je angsten en verantwoordelijkheden te dragen! En daarvoor mag je best af en toe wat begeleiding inzetten, we zijn namelijk vrijwel allemaal ooit eens geschaad geweest in ons vertrouwen. Ik loop graag een stukje met je mee! Als je leert hoe je kritiek minder snel als afwijzing ervaart, dan houd je je relatie schoon en eerlijk. 
 


Over Eline Blom

Eline Blom is haptotherapeut en relatietherapeut. "Het raakt mij om mensen te zien worstelen in de liefde omdat ik er ook zelf mee heb geworsteld. Die worsteling heeft altijd te maken met de wisselwerking tussen verstand en gevoel. De keuzes die ik maak op gevoel zijn het meest duurzaam. Dat is niet altijd makkelijk omdat het ook kan betekenen dat ik daamee de verbinding met anderen verlies. Gelukkig heb ik ervaren dat trouw zijn aan mezelf niet betekent dat ik een ander kwets". 

Lees meer over Eline Blom


Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en therapie Alexander Techniek Ayurveda Biografisch werk & Verhalen Bioresonantie Body Stress Release Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Bedrijfscoaching Coaching - Diverse Coaching Coaching - Kindercoaching Coaching - Leiderschapscoaching Coaching - Lifecoaching Coaching - Loopbaancoaching Coaching - Relatiecoaching Coaching - Wandelcoaching Communicatie en presentatie Counselling Craniosacraal therapie Creativiteit Dans & Beweging Deeleconomie Dieren Energetisch werk Energie- en klimaatbeheer Familie- en systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Grafisch- en Webdesign Handanalyse & Handlezen Haptonomie & Haptotherapie Healing en reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Juridische dienstverlening Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige & Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte Therapie Lichaamswerk Massage Mediation Meditatie Mindfulness & Compassie Muziek, Klank en Stemexpressie Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving Natuurgeneeskunde NLP Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Persoonlijke verzorging Professional organizer Psychologische hulp Psychotherapie Reiki en magnetiseren Reizen & Vakanties Relatietherapie Rouw- en verliesbegeleiding Shiatsu Therapie Sjamanisme Sport en Beweging Stervens- en uitvaartbegeleiding Stressmanagement Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Therapie (diverse) Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vervoer en transport Voedingsadvies & Coaching Voetzorg & Voetreflexologie Vrouwenspiritualiteit Wellness Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding