Wil ik gelijk hebben of gelukkig zijn? Dit moet wel over mij gaan!

(Blog door Tino van Heusden)

Soms zijn er van die situaties dat ik zo tot in mijn tenen voel dat ik toch echt gelijk heb, dat het klopt wat ik vind of voel en dat het onrechtvaardig is wat er gebeurt… Ik wil dan gaan vechten en vind dat de ander mij gelijk moet geven, ik wil gezien en erkend worden...Herken je dat?

Sinds een tijdje ben ik aan het oefenen om dan juist een stapje terug te doen en mijzelf de vraag te stellen; 'wil ik gelijk hebben of gelukkig zijn'? Vervolgens zeg ik tegen mijzelf ‘dit moet wel over mij gaan’; 'er moet wel iets in mij geraakt worden dat nog niet helemaal geheeld is, dat dit me zo raakt'.

Dat is hot stuff kan ik je zeggen! Ik moet me er dan toe zetten om in mijzelf te kijken en te vinden wat er nu eigenlijk geraakt wordt. Ik probeer helder te kijken welk gevoel en welke gedachte ten grondslag ligt aan mijn gevoel. Bij mij blijkt er dan altijd iets te zijn als: 'ik ben niet de moeite waard' of 'ik hoor er niet bij'.

Door daar helemaal in te gaan en het gevoel echt te voelen, kom ik uit bij een basaal gevoel van zelfafwijzing. Auw, dat wil ik liever niet zien en voelen, te pijnlijk. Maar oh wat wil het graag wel gezien en gevoeld worden! Want als ik alle gevoelens van pijn en verdriet toch toe kan laten, er met mildheid mee kan zijn, komt er wonder oh wonder weer zachtheid in mijn hart en helderheid in mijn hoofd.

Ik ontspan en kan de situatie, de ander en mijzelf weer met compassie bezien, me er beter toe verhouden en er is niet meer de noodzaak om gelijk te krijgen of te winnen. Want er is altijd wel een stukje, ook al is het nog zo klein, waarin ik wel kan zeggen, al is het maar tegen mijzelf; ‘Ja, hier had ik anders kunnen handelen’ of ‘Ja, hier heb ik niet goed voor mezelf gezorgd en de ander daar verantwoordelijk voor gemaakt’. Dat maakt me weer vrij en zet me in mijn kracht. En van daaruit kan ik dan een stuk beter omgaan met de situatie waar ik last van had. 

Ik ben enthousiast over deze oefening. Mijn leven wordt er fijner en leuker door. Als ik daar bij stil sta voel ik me dankbaar voor alles wat ik al mocht leren, of misschien nog beter, mocht afleren, gedurende de therapieën, workshops en cursussen die ik zoal gedaan heb. Het was regelmatig zwaar en pijnlijk, maar wat ben ik blij dat ik het heb gedaan.

Mocht je nu voelen, dit raakt me, ik voel me ook nog wel eens afgewezen en heb daar last van in mijn leven, dan zou ik je oprecht willen aanmoedigen om stappen te zetten. Ik heb zoveel goeds zien gebeuren bij mijzelf en anderen als de verwonding gezien mag worden. En ook als je denkt, ‘ja maar ik heb al zoveel gedaan, het schiet niet op, het heeft toch geen zin’, ik kan je uit eigen ervaring zeggen, dat er altijd een weg is. Geef niet op!  

Ik wens je van harte toe dat je mildheid mag gaan voelen voor alles wat er is en dat je het geluk en de vrede in jezelf steeds meer mag gaan ontdekken en leven.

Hartelijke groet,  Tino van Heusden


P.S:  Wil je (weer) dieper kijken naar wat je belemmert in je leven met ondersteuning van een professional, misschien vind je wel iemand bij de 350 professionals aangesloten bij Bewust Haarlem. Bij de meesten kun je vrijblijvend wel een kennismakingsgesprek hebben.  


Over Tino van Heusden

Tino is coördinator van Bewust Haarlem. Vanuit zijn belangstelling voor persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en duurzaamheid deelt hij graag interessante informatie en schrijft hij regelmatig over zijn eigen ervaringen daarmee. 


Reacties

Ardo Ebbinge 2020-02-27 16:57:47 Mooi en oprecht verhaal Tino. Ik herken het heel goed dat je door een gebeurtenis geraakt kan worden en dat er dan allerlei emoties worden losgemaakt. Behalve dat je je in die emotie laat meeslepen (onbewust) kun je ook bewust bij jezelf nagaan wat er in jou geraakt wordt. Dat vergt moed en oefening. We willen allemaal onze diepste pijn vermijden, maar het toestaan en accepteren dat die pijn er mag zijn brengt ons juist dichter bij ons gelukkige zelf. Bij mij heeft het ook zo gewerkt en dat doet het nog steeds.
Super dat je dit oefent en je ervaringen met ons deelt.
Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en Ademtherapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en Systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding