Hoe behoud je rust in je hoofd en lichaam in deze tijden?

(Door Alfred Petrie, gediplomeerd Somatic Experiencing therapeut)

In deze tijden moeten we elkaar een extra handje helpen. Zo merk ik persoonlijk aan gesprekken met vrienden, familie, cliënten en cursisten, dat het uitdagende tijden zijn. Tijden waarin we snel conflict ervaren met de buitenwereld en daardoor ook in onszelf. We begeven ons in een periode waarbij het extra lastig is om rust in het hoofd en lichaam te vinden. En het is een hele uitdaging om met alle stress en angst om te gaan.

Rust in je hoofd kun je bijvoorbeeld krijgen door je aandacht te richten op je lichaam. Door te gaan kijken, met nieuwsgierige aandacht, naar wat er in je zenuwstelsel gebeurt, wat er zintuiglijk is waar te nemen in je lichaam. Hoe werkt dat dan? Ik ga het je uitleggen....

 

Een conflict
Stel je hebt te maken met een mogelijk conflict en je weet écht niet wat je moet doen. Je broer heeft je gevraagd of je een hele dag komt helpen tijdens zijn verhuizing, maar toen jijzelf zíjn hulp nodig had, was hij in geen velden of wegen te bekennen. En dat was niet voor het eerst... Wat doe je dan?

Als je te maken hebt met een dilemma, dan is dat niet alleen super lastig, maar het kan ook in je zenuwstelsel een vervelend gevoel van 'vastzitten' geven. Je voelt bijvoorbeeld enerzijds loyaliteit naar je broer, maar ook boosheid en misschien ook verdriet over je tekort gedaan voelen over al die keren dat hij er niet voor jou was. Een interne tweestrijd die, als het te lang aan de gang is, je zenuwstelsel in de 'freeze'-stand kan zetten. 

Wat in zulke gevallen helpt, is om de beide kanten van de situatie die jou in deze 'freeze' houdt meer los te gaan koppelen van elkaar. En het op die manier mogelijk te maken om beide kanten van de situatie te erkennen en te ervaren.

In drie stappen uitgelegd hoe je gevoelens over het conflict in jezelf kunt 'ontladen' en je je weer in balans voelt
1) Neem eerst de ene kant van het verhaal en check wat je kunt waarnemen in je lichaam als je je focust op deze kant. Kijk wat het in jezelf teweeg brengt als je je voorstelt dat je je broer wél gaat helpen met zijn verhuizing. 
2) Dan laten we onze aandacht, onze blik, weer even door de ruimte gaan. Van ding naar plant. Van schilderij naar stoel. Even echt naar de dingen om je heen kijken. 'Oriënteren' noemen we dat in de Somatic Experiencing therapie. Check ook wederom wat dat doet met je gewaarwording en het gevoel in je lichaam.
3) Vervolgens breng je je aandacht bij de andere kant van het dilemma. Check wat je kunt waarnemen in je lichaam, als je je op deze manier zo focust op deze kant. Wat neem je waar. Een kramp in je buik? Een lichte trilling in je middenrif? Het kan van alles zijn. Misschien ga je juist veel gapen? Belangrijk is dat je vooral gewaar bent van de zintuiglijke, fysieke sensaties. 
Een hulpmiddel kan zijn om de twee opties op aparte vellen papier te schrijven en deze in de ruimte neer te leggen, waarbij je achtereenvolgens bovenstaande 3 stappen doorloopt.  

Als alles er mag zijn, dan kan je lichaam uit de 'freeze komen'
De stappen kun je een aantal keer herhalen van de ene naar de andere kant van het dilemma, met tussendoor steeds voldoende tijd om lichamelijke ontladingen de ruimte te geven. En kijk ook of het lukt om tijdens het doen van de 3 stappen geen oordeel te hebben over wat je voelt of ervaart. Dat beide kanten er écht helemaal mogen zijn. Dat ze afwisselend de aandacht en ruimte krijgen en te ervaren wat hun uitwerking is op je lichaam. Je zult merken dat dit, als je het écht helemaal toe kunt laten, automatisch meer rust in je hoofd en zeker ook in je lichaam zal geven.

Het krachtige is, dat het heen-en-weer bewegen van de aandacht tussen de beide kanten van het dilemma, het ontladings-mechanisme van het lichaam weer op 'aan' zet. En de freeze op 'uit'. Zodat alle opgekropte stress, woede, walging en verdriet er op een gedoseerde manier uit kunnen komen. Dit principe noemen we in de Somatic Experiencing (SE) therapie van Peter Levine 'penduleren'.

Hoe ga jij om met situaties waarin je niet goed weet wat je moet doen of waar je in een conflict terecht kunt komen? Kies je ervoor om trouw te blijven aan jezelf en durf je eerlijk te zijn naar jezelf en naar anderen? Of merk je nog dat je te vaak meegaat met de wensen van een ander? Met Somatic Experiencing kun je op een eerlijke manier ruimte geven aan alle gevoelens die er zijn, zodat je vanuit balans een kloppende beslissing kunt nemen. Somatic Experiencing wordt ook veel gebruikt om oude onverwerkte trauma's die zich hebben vastgezet in je lichaam te kunnen ontladen.


Over Alfred Petrie

Met dankbaarheid mag ik steeds een tijdje met mensen meelopen om samen sneller de weg uit de vaak donkere en pittige periodes te vinden. Door er volledig voor je te zijn, te luisteren en vooral door je de kracht van Somatic Experiencing (SE) te laten ervaren. Deze effectieve methode is in mijn ervaring de meest 'zachte' manier om trauma en diepgewortelde stresspatronen te verlichten en te ontladen. Als SE therapeut geef ik trainingen, coaching en therapie op het gebied van trauma en stress. Ook via de complete online cursus ervaren velen inmiddels de kracht van deze lichaamsgerichte stress release methode.

Meer weten over Alfred Petrie?


Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en Ademtherapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Dieren Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en Systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding