Bibliotheek Zuid-Kennemerland

 De Bibliotheek Zuid-Kennemerland | De Bibliotheek Zuid-Kennemerland
 Haarlem

De aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) groeit met de dag. Als één van de meest actuele managementthema’s van deze tijd staat het in de belangstelling van vele organisaties, zo ook van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

De maatschappelijke relevantie van het onderwerp is groot, omdat MVO het bedrijfsleven, naast onder meer overheden en maatschappelijk organisaties, een centrale rol heeft gegeven in het bijdragen aan misschien wel de belangrijkste uitdaging van onze samenleving: het realiseren van duurzame ontwikkeling.

Certificaat Green Key
De Bibliotheek Zuid-Kennemerland heeft de wens uitgesproken het keurmerk voor duurzaam ondernemen in de toeristisch-recreatieve sector, de Green Key te behalen. Als onderdeel van acht culturele instellingen uit Haarlem zal in gezamenlijkheid het Green Key certificaat worden behaald. De Green Key certificering geldt in eerste instantie voor de Bibliotheek Haarlem Centrum

Over De Bibliotheek Zuid-Kennemerland

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland: meer dan 400 jaar lezen

Haarlem was een van de eerste steden in de Noordelijke Nederlanden met een eigen 'librije'. Na het Spaanse beleg van 1572-73 kreeg Haarlem bezittingen van kloosters als tegemoetkoming voor de geleden schade. Hiermee werd de basis gelegd voor de huidige bibliotheek.

Pas in 1821 werd de eerste bibliothecaris aangesteld: Abraham de Vries. Zijn aanschafbeleid kenmerkte zich door trots op zijn stad Haarlem en een grote belangstelling voor de boekdrukkunst. De Vries was ervan overtuigd dat Laurens Janz. Coster de boekdrukkunst had uitgevonden en schafte hij zo veel mogelijk vroege drukken aan en verzamelde alles wat de Coster-claim kon ondersteunen. Het is de basis geweest voor de, een uitgebreide verzameling over Coster, de typografie en de boekdrukkunst. Een andere belangrijke verdienste van De Vries was de uitgave van een driedelige gedrukte catalogus van het gehele bezit van de bibliotheek.

Een eeuw later, in 1921, nam het Haarlemse stadsbestuur het initiatief om aan de Stadsbibliotheek een tweede functie toe te kennen: die van openbare leeszaal. Dit belangrijke besluit betekende dat de Bibliotheek zich op een veel breder publiek richtte.

De Stadsbibliotheek bleef een gemeentelijke instelling tot 1 juni 2008. Vanaf die datum is ze een zelfstandige stichting geworden. De gemeente heeft tot die verzelfstandig besloten omdat de Bibliotheek zo meer bestuurlijke vrijheid heeft en daardoor bedrijfsmatiger en klantgerichter kan werken.

Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en therapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Dieren Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw- en verliesbegeleiding Shiatsu Therapie Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stress en Burn-out Coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding