In deze cursus gaan we fenomenologisch waarnemen, kunstzinnige oefeningen en euritmie aan de hand van de embryologie.

Als mens bewegen we onze armen en handen vrij en kunnen we ons daarmee kunstzinnig uiten. Scheppen, tekenen, dansen en zingen is betekenis geven aan wat we waarnemen. Deze expressie zorgt voor verbinding en zingeving in ons leven.

In de ontwikkeling van het embryo is deze expressie ook goed te volgen. Onze armen groeien bijvoorbeeld in de embryonale ontwikkeling als een omvattend gebaar om ons hart heen. Onze benen maken een heel andere groeibeweging. Wat spreekt er uit deze gebaren?  En wanneer je iets werkelijk leert kennen, maak je dan niet dezelfde beweging als bij de groei van de armen, maar dan innerlijk?  

  • Door het innerlijke gebaar (de fenomenologie) te onderzoeken en kunstzinnig te beleven, vinden we basisprincipes die we gebruiken in de kunstzinnige therapie.
  • Dat is onder meer het leren waarnemen van de zichtbare en de onzichtbare aspecten van de mens.
  • Kunstzinnig werken is letterlijk innerlijke gebaren zichtbaar maken.
  • We doen dat door embryologische ontwikkelingen te bestuderen, door de (innerlijke) gebaren met euritmie te doorleven en door kunstzinnige oefeningen in tekenen, houtskool en klei uit te drukken. 

Het is een mooie kennismaking met het fenomenologisch leren waarnemen. Fenomenologie is een van de basisprincipes van de kunstzinnige therapie. 

Voel je welkom om deel te nemen!

Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en Ademtherapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en Systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding