Dit event heeft reeds plaats gevonden ...
Kijk in de Agenda voor actuele activiteiten →

ZO 24 sep  |  10.30 - 12.00 uur

Lezing: Vrije wil: wegverklaren of doorgronden? - door Lieke Asma

  • De Kapel, Centrum voor Zingeving en Cultuur |
  • U hoeft zich niet aan te melden
  • 10,00 | Richtbedrag ter dekking van de kosten. Uw vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Vrije wil wordt soms gezien als een achterhaalde illusie.

De aanname is dat elke ontdekking over de werking van het brein en oorzaken van ons gedrag de vrije wil verder opsnoept, met als eindresultaat de mens als brein op pootjes en speelbal van de natuurwetten. Maar sluiten beïnvloed worden en vrije wil elkaar wel uit? En op welke manier kunnen we keuzes en handelingen eigenlijk het beste onderzoeken? Zijn hersenscans daarvoor geschikt, of moeten we juist het perspectief van de persoon die handelt serieus nemen?

  • Lieke Asma beargumenteert dat het eerstepersoonsperspectief onontbeerlijk is om vat op de vrije wil te krijgen. Het resultaat: een genuanceerde kijk op onze vrijheid.

Lieke Asma is filosoof en psycholoog. In 2018 promoveerde ze aan de VU Amsterdam op een proefschrift over wetenschappelijk onderzoek naar vrije wil. In 2021 verscheen Mijn intenties en ik. Filosofie van de vrije wil bij Boom Uitgevers Amsterdam, dat op de shortlist stond van zowel de Socratesbeker als de Hypatia-prijs. Ze werkt aan de Munich School of Philosophy, waar ze momenteel, ondersteund door de Deutsche Forschungsgemeinschaft, onderzoek doet naar impliciete vooroordelen.

Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en Ademtherapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en Systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding