Dit event heeft reeds plaats gevonden ...
Kijk in de Agenda voor actuele activiteiten →

ZO 28 apr  |  10.30 - 12.00 uur

Medisch- ethische vragen rond het levenseinde. Lezing door Dorothea Touwen

  • De Kapel, Centrum voor Zingeving en Cultuur | Dorothea Touwen
  • U hoeft zich niet aan te melden
  • 10,00 | Richtbedrag ter dekking van de kosten. Uw vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld

Als men ouder wordt, neemt de kans op medische problemen toe, terwijl de keuzes die oudere mensen maken wel anders zijn dan die van jonge mensen. Wat zegt de dokter? Waarover kunt u zelf beslissen?

Op zondag 28 april spreekt Dorothea Touwen over dit thema: want het is belangrijk om te weten waarover u zelf kunt beslissen. Moet u doen wat de dokter zegt of kunt u ook besluiten de voorgestelde behandeling te weigeren? Wat is handig om te regelen voor het geval u niet meer zelf kunt beslissen? Wie neemt het nemen van beslissingen dan van u over? Is een levenstestament verstandig? Waarover is het verstandig om met uw huisarts te gaan praten? Als u misschien te zijner tijd hulp wenst bij het sterven (euthanasie), welke stappen moet u dan ondernemen?

  • Tijdens de bijeenkomst zal Dorothea Touwen een voordracht houden waarin zij concrete informatie geeft over bovenstaande kwesties.
  • Daarna is er ruimschoots gelegenheid tot het stellen van vragen. 

Dr. Dorothea Touwen is associate professor medische Ethiek in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze doet onderzoek met name in de ouderenzorg. Als ethicus in een academisch ziekenhuis beoefent zij de ethiek in zowel brede als toegepaste zin. Zij geeft onderwijs aan geneeskundestudenten en specialisten in opleiding, Tevens adviseert zij in ethische en juridisch complexe situaties in de patiëntenzorg en doet onderzoek. Dat onderzoek ligt altijd dicht bij de praktijk. Zo ontwikkelde zij met anderen bijvoorbeeld een gespreksinstrument ten behoeve van het afwegingsproces voor de toepassing van onvrijwillige zorg voor mensen met dementie. 

Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en Ademtherapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en Systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding