Baf, daar ben je dan...

(Door Maryvonne Verkerke, Mindfulness trainer voor volwassen en kinderen)

Is dit nu 50+ wijsheid?
Mijn donkere haren worden prachtig grijswit en de eerste rimpels laten zich zien. Ik laat het, want ik houd van meestribbelen met het leven. En ik ben ervan gaan houden, van mijn lichte manen. De rimpels oefen ik nog mee. Ik voel me gelukkig, trots, sterk, maar ook moe. Een jaar na een grote zakelijke stap met veel werk. Een jaar nadat ik 50 jaar werd.

En de wereld kwam zachtjes tot stilstand
En wat voor een jaar kreeg ik! Net als bij jou kwam corona hier voorbij, waardoor de wereld zachtjes tot stilstand kwam. Ik vergeleek het met een dag vol sneeuw. Zo’n dag waarop niets meer gaat zoals het altijd ging. Er kwam vertraging, vereenvoudiging en minder keuze in je dag. De automatische piloot kwam tot stilstand en je was je ineens bewust van het huidige moment. Corona, de slimmerd, was in staat om ons dagelijks leven even stil te leggen. Dit heb ik niet eerder meegemaakt dan na een dik, heel dik pak sneeuw. Glinsterende sneeuw met een prachtige boodschap. Baf, daar ben je dan in je leven. Hoe heb jij dit ervaren?

Corona als oefening in Mindfulness
Voor mij was de keerzijde van onze eerste 1,5 jaar corona een grote oefening in mindfulness. En daar deed ik al aan. Mijn burnout bracht mij jaren geleden tot stilstand, waarna ik nooit meer in hetzelfde tempo verder kon gaan. Corona heeft veel mensen datgene gebracht wat ik al eerder heb ervaren. Niet meer verder kunnen, niets meer als hetzelfde ervaren en alles wat zeker was ineens als onzeker ervaren. Er zijn veel mensen die dit noodgedwongen ook hebben ervaren. Soms nog voor corona hebben zij al geleerd om tot stilstand te komen in een wereld die maar doorgaat. Baf, daar ben je dan in je leven.

Maar als je veel van wat je overkomt kunt zien als zachte, wijze sneeuwvlokjes met een boodschap, dan is het goed. Of wat draaglijker, misschien wat lichter. In elke harde sneeuwbonk zit een klein vlokje vol goede intenties en zelfs liefde. Je hoeft je er alleen maar voor te openen. In je hoofd dan hè? Een grote oefening in compassie. Ik moet er zelf ook nog steeds voor oefenen om niet automatisch verder weg te zijn. Elke dag oefenen om de herrie in mijn hoofd en lijf te kalmeren. Zo zie ik wat sneller de liefde in dingen en mag ik verzachten in plaats van verharden of verstarren. Verzachten en tot rust komen in de wrange kronkels van het leven gaat me steeds beter af. Baf! Zou dat de 50+ wijsheid zijn?


Over Maryvonne Verkerke

Mindfulnesstraining is sinds 2010 onderdeel van mijn leven. Het hoort bij me. Door iedere dag mindfulnessoefeningen te doen, voel ik me mentaal sterk en sta ik veerkrachtig in het leven. Ik ben beschikbaar voor het nu en geniet van mooie, kleine momenten en zorg extra goed voor mijzelf als er pijn, stress of onrust is. Even ‘stoppen-kijken-handelen’ vanuit rust helpt.

Meer weten over Maryvonne Verkerke?


Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en Ademtherapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en Systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding