Chi Kung

 praktijk M. Wouda | Monique Wouda
 Haarlem

Chi kung betekent het ontwikkelen van chi, de levensenergie. Chi betekent adem, energie. Kung betekent beoefenen, cultiveren. Vrij vertaald betekent chi kung adem therapie.

Het is een vitaal onderdeel van de rijke geneeskunde uit China. Chi kung kent een diepgewortelde traditie en vormt een door de tijd geslepen kennis van houding, ademhaling en beweging.

Hoe werkt chi kung?
Een van de meest oorspronkelijke stijlen van chi kung is ‘zhan zhuang’. Dit betekent vrij vertaald ‘staan als een boom’. De training is erop gericht om eerst voor kortere tijd en later voor langere tijd in verschillende houdingen te zitten en te staan. De essentie van de training is om in de houdingen je natuurlijke kracht terug te vinden en daaraan door middel van beweging richting te geven. Chi kung traint de dieper gelegen houdingsspieren.

Door langer eenzelfde houding aan te nemen, kom je je gewoontepatronen tegen. Het verschil links en rechts, voor en achter, en of je energie in je bovenlichaam zit of dat je in je onderlichaam kunt rusten. Door precies in je centrum te blijven staan tussen hemel en aarde, kan er reactie vanuit je lichaam komen. Reacties zoals trillen, beven, koud worden, misselijkheid etc. Dit zijn reacties van je vegetatieve zenuwstelsel.

 • Chi kung is een bindweefsel therapie, net als de craniosacraal therapie.
 • Het streven is dat het bindweefsel zijn natuurlijke tonus, zijn natuurlijke veerkracht herwint, zoals bij dieren en heel jonge kinderen.

Wat heb je eraan?
In Zhan Zhung chi kung komen gezondheidsoefening en lichaamsbewustzijn samen en versterk je je immuniteit. Door regelmatige training worden de verbeteringen van lichamelijke en emotionele gezondheid blijvend. Chi kung is de kunst van de batterij opladen.

Over Monique Wouda

In 1988 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeute. Na een aantal jaren als fysiotherapeute te hebben gewerkt, kwam ik in aanraking met craniosacraal therapie en met aurareading.

Dit opende een heel nieuw gebied voor mij. Het was wat ik eigenlijk al heel lang zocht, maar van het bestaan niet af wist. Er kwam in mij een belangrijk stuk persoonlijke ontwikkeling en verdieping op gang. Begin jaren 90 heb ik de aurareading opleiding gevolgd bij Carolina Bont. Ook ben ik toen de craniosacraal therapie opleiding gaan volgen bij het Upledger instituut in Doorn. 

 • In 1994 ben ik mijn eigen praktijk begonnen in een gezondheidscentrum in Amsterdam. Vanaf 2002 ben ik gevestigd in Haarlem. Sinds 2005 ben ik geregistreerd bij de beroepsvereniging RCN (Register Craniosacraal therapie Nederland).
 • Sinds 1998 volg ik chi kung lessen bij Peter den Dekker. 
 • Sinds 2002 geef ik basis lessen chi kung. Van 2007 tot 2009 heb ik chi kung training gegeven aan de politie Kennemerland.
 • In 2008 en 2009 heb ik weektrainingen Intuïtieve ontwikkeling gegeven op Lefkas in Griekenland. 
 • Van 2009 tot 2011 heb ik jaartrainingen Intuitieve Ontwikkeling gegeven.
 • Van 2004 tot 2009 heb ik masterclasses aurareading gevolgd bij Margriet van Bentem. 
 • Van december 2011 tot april 2012 heb ik een training Individuele Opstellingen volgens de methode Bert Hellinger gevolgd. 
 • Mei 2012 heb ik een advanced weektraining craniosacraal therapie gevolgd.
 • Augustus 2013 heb ik een retraite gevolgd bij Jaap Voigt.
Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en therapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Dieren Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw- en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding