Soulstice | Praktijk voor coaching en therapie | Cynthia Oppelaar
Bij dreigend gevaar reageert ons lijf automatisch met vechten, vluchten of bevriezen. Is het gevaar voorbij, dan stopt deze reactie en pakken we de draad van ons leven weer op. Maar als op dat moment de tijd en/of de juiste support ontbreekt, dan kunnen we in die overlevingsreactie vast komen te zitten.
Trauma is not only the bad things that happened to you. Trauma is also the good things that should have happened, but did not. ∞ Gabor Maté ∞
Dit vastzitten kan ook gebeuren als je je (langdurig) onveilig hebt gevoeld. Het gevolg: je lijf blijft op allerlei dingen reageren alsof er nog steeds gevaar dreigt. Zelfs als je met je hoofd weet dat er geen gevaar is. Deze overlevingsreactie is dan een overlevingspatroon geworden dat zich diep in je autonome zenuwstelsel afspeelt. Dus daar waar o.a. onze hartslag, ademhaling, bloeddruk, temperatuur en spijsvertering worden geregeld. Bij langdurige ontregeling kunnen de symptomen uitbreiden tot syndromen.
Bij 80% van alle mentale en lichamelijke ziekten speelt het autonome zenuwstelsel een belangrijke rol. Onze fysiologie en psychologie worden beïnvloed door ons vermogen om ons psychologisch veilig te voelen. Dit maakt dat lichaamsgerichte (psycho)therapie ook bij chronische aandoeningen de kwaliteit van leven kan helpen verbeteren.
Sessies worden meestal deels vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Je eigen risico wordt daarbij niet aangesproken. Als je bent uitgevallen op het werk, dan is de werkgever vaak bereid om te investeren in jouw herstel en reïntegratie. Kijk op mijn website voor meer informatie onder Werkwijze/tarieven.
Over Cynthia Oppelaar
Ik begeleid mensen met stress, burn-out, trauma en chronische ziekte naar meer authenticiteit en autonomie.
Wat verloren gaat bij trauma, is de verbinding met jezelf en met je gevoel van veiligheid. En daardoor ook de verbinding met de ander en met de omgeving. Je lichaam blijft daardoor continu in een staat van alarm. Daaruit kunnen stressklachten, burn-out en chronische aandoeningen voortkomen.
De weg hieruit, waarbij ik je kan begeleiden, is het herstellen van de verbinding met jezelf. Dat doen we enerzijds via het lijf en het autonome zenuwstelsel. En anderzijds werken we met psychologische aanpassingen en patronen. Zo werken we samen aan het vergroten van jouw authenticiteit. Daardoor neemt je autonomie toe en krijg je de regie over je leven terug. De verbinding met de ander en de verbinding met de omgeving volgen daaruit.
Op het snijvlak van mens en organisatie ben ik op mijn scherpst. Hier komen de intra-persoonlijke en inter-persoonlijke dynamieken bij elkaar rondom diepgaande thema’s zoals bestaanszekerheid (inkomen), bestaansrecht (mag ik er zijn, mag ik zijn wie ik ben), verbinding (hoor ik er wel bij) en zingeving (ik wil bijdragen aan iets groters). HIerin spelen polariteiten als authenticiteit versus verbinding en autonomie versus symbiose vaak een hoofdrol.
Achtergrond:
- psychosociaal therapeut (Register therapeut RBCZ®)
- lichaamsgericht traumatherapeut (Somatic Experiencing Practitioner® en polyvagaal theorie
- systemisch werk (familieopstellingen, organisatieopstellingen, opstellingen van ziekten & symptomen, traumaopstellingen)
- student traditionele plantengeneeskunde in de Amazone
- gecertificeerd NLP Coach
- studentendecaan / studiecoach (o.a. Business Universiteit Nyenrode)
- organisatieadviseur, project- en verandermanager
- organisatie- en veranderkundige (Erasmus Universiteit)