Somatic Experiencing® - lichaamsgerichte methode bij stress en burn-out

 Soulstice | Praktijk voor coaching en therapie | Cynthia Oppelaar
 Haarlem

Burn-out is het gevolg van langdurig vast blijven zitten in oude (overlevings)patronen die je inmiddels meer kosten dan opleveren. Die patronen zijn ontstaan doordat je je ooit—door omstandigheden—hebt moeten aanpassen aan anderen. Die aanpassing had toen een belangrijk nut, maar levert je nu vooral stress op. Hoe kom je daar dan nu weer vanaf? 

De vervelende symptomen van stress en burn out komen vanuit het autonome zenuwstelsel. Dat is het deel van het zenuwstelsel dat bijvoorbeeld onze hartslag, ademhaling, bloeddruk, temperatuur en spijsvertering regelt. Met mijn aanpak werken we (via neuroplasticiteit) aan de (overleving)patronen in je autonome zenuwstelsel, dus bij de kern. Tegelijkertijd werken we aan het ombuigen van andere niet-helpende patronen: in je gedrag, in je innerlijke dialoog, in je (kern)overtuigingen, in je familiesysteem, etc. Die sporen we samen op via de interne en externe triggers in je dagelijkse leven, dus de dingen die jou stress geven. Die triggers kom je meestal tegen in omgang met andere mensen (thuis, op het werk, etc), maar ook in de omgang met jezelf. Deze triggers zijn waardevolle spiegels waar we samen met nieuwsgierigheid in gaan kijken. Daarmee krijg je je onbewuste (overlevings)patronen in beeld en kun je die veranderen. 

Sessies worden deels vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Je eigen risico wordt daarbij niet aangesproken. Als je bent uitgevallen op het werk, dan is de werkgever vaak bereid om te investeren in jouw herstel en reïntegratie. Kijk op mijn website voor meer informatie onder Werkwijze/tarieven.

Over Cynthia Oppelaar

Ik begeleid mensen met stress, burn-out, trauma en chronische ziekte naar meer authenticiteit en autonomie. 

Wat verloren gaat bij trauma, is de verbinding met jezelf en met je gevoel van veiligheid. En daardoor ook de verbinding met de ander en met de omgeving. Je lichaam blijft daardoor continu in een staat van alarm. Daaruit kunnen stressklachten, burn-out en chronische aandoeningen voortkomen. 

De weg hieruit, waarbij ik je kan begeleiden, is het herstellen van de verbinding met jezelf. Dat doen we enerzijds via het lijf en het autonome zenuwstelsel. En anderzijds werken we met psychologische aanpassingen en patronen. Zo werken we samen aan het vergroten van jouw authenticiteit. Daardoor neemt je autonomie toe en krijg je de regie over je leven terug. De verbinding met de ander en de verbinding met de omgeving volgen daaruit.

Op het snijvlak van mens en organisatie ben ik op mijn scherpst. Hier komen de intra-persoonlijke en inter-persoonlijke dynamieken bij elkaar rondom diepgaande thema’s zoals bestaanszekerheid (inkomen), bestaansrecht (mag ik er zijn, mag ik zijn wie ik ben), verbinding (hoor ik er wel bij) en zingeving (ik wil bijdragen aan iets groters). HIerin spelen polariteiten als authenticiteit versus verbinding en autonomie versus symbiose vaak een hoofdrol.

Achtergrond:

  • psychosociaal therapeut (Register therapeut RBCZ®)
  • lichaamsgericht traumatherapeut (Somatic Experiencing Practitioner® en polyvagaal theorie
  • systemisch werk (familieopstellingen, organisatieopstellingen, opstellingen van ziekten & symptomen, traumaopstellingen)
  • student traditionele plantengeneeskunde in de Amazone
  • gecertificeerd NLP Coach
  • studentendecaan / studiecoach (o.a. Business Universiteit Nyenrode)
  • organisatieadviseur, project- en verandermanager
  • organisatie- en veranderkundige (Erasmus Universiteit)

Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en Ademtherapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en Systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding