Dit event heeft reeds plaats gevonden ...
Kijk in de Agenda voor actuele activiteiten →

Lezing over Frederik van Eeden; van droom naar daad? Gratis entree.
ZO 16 februari | 10.30-12.00 uur | Bloemendaal

0,00 | De bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld


Aan de orde in deze lezing komt de ‘tweespalt’ die Van Eeden zijn leven lang teisterde. Vervolgens zal zijn oeuvre ter sprake komen, waarbij er aandacht is voor enkele bekende en enkele onbekendere werken van Van Eeden. Maar we staan ook stil bij de niet-literaire activiteiten van de schrijver.

We kijken naar de initiatieven die Frederik van Eeden voortdurend ondernam, waarbij we ons afvragen wat er terecht gekomen is van zijn vaak idealistische denkbeelden. In dit verband komt o.a. De Nieuwe Gids ter sprake en de kolonie Walden. Maar ook de ‘vredesbeweging’ van het begin van de 20e eeuw, de Forte Kreis. En we staan stil bij zijn Dromenboek, bij zijn bemoeienissen met de significa en bij zijn publicaties over spiritisme.

Drs. Roel Jonker, is oud-docent Nederlands. Hij heeft o.a. 38 jaar voor de klas gestaan op het Coornhert Lyceum in Haarlem. Hier was hij ook kunstcoördinator. Hij is lid van het bestuur van het Frederik van Eeden-Genootschap en was de afgelopen jaren redacteur van de jaarlijkse uitgave van het Genootschap, de Mededelingen. Daarnaast is hij secretaris van de Vestdijkkring.

Informatie + Aanmelden » Centrum voor Religieuze Bezinning, De Kapel | De Kapel

www.dekapel-bloemendaal.nl

De Kapel
Potgieterweg 4
Bloemendaal

De Kapel
info AT dekapel-bloemendaal DOT nl

Meer agenda van Centrum voor Religieuze Bezinning, De Kapel

maart 2020

Carola de Vries - Robles houdt een lezing over Alles omarmen

ZO 08 mrt 10.30 uurLevensbeschouwing en Religielezing
Carola de Vries - Robles houdt een lezing over Alles omarmen

De natuur drukt "God" uit. Wij, mensen, kunnen de Aanwezigheid van God, de Shechinah, ervaren. Zij (zij is vrouwelijk) daalt neer, reist mee, zij omarmt. Zij is "het inwonen" als een woonplaats.
Centrum voor Religieuze Bezinning, De Kapel
De KapelBloemendaal
Lezing: Albert Camus, over het ‘religieuze buiten de religie’, door Nelleke Canters

ZO 15 mrt 10.30 uurLevensbeschouwing en Religielezing
Lezing: Albert Camus, over het ‘religieuze buiten de religie’, door Nelleke Canters

In deze lezing staat schrijver en filosoof Albert Camus (1913-1960) centraal.Momenteel geniet het werk van Camus weer volop belangstelling. Diverse werken zijn in herdruk en in zowel nationale als internationale dagbladen is er volop aandacht.
Centrum voor Religieuze Bezinning
De Kapel BloemendaalBloemendaal
Lezing: Profetische improvisatie: de jazztoonval van het vrijzinnige geluid, door Dr. Paul Rasor

ZO 29 mrt 10.30 uurLevensbeschouwing en Religielezing
Lezing: Profetische improvisatie: de jazztoonval van het vrijzinnige geluid, door Dr. Paul Rasor

In deze lezing gebruikt Paul Rasor jazz improvisatie als metafoor voor het onderzoeken van de rol van waarden in de vrijzinnige profetische praktijk.
Centrum voor Religieuze Bezinning
De KapelBloemendaal

april 2020

Lezing: Wat maakt Bachs Matthäus Passion zo bijzonder?

ZO 05 apr 10.30 uurLevensbeschouwing en Religielezing
Lezing: Wat maakt Bachs Matthäus Passion zo bijzonder?

Het lijken er steeds meer te worden. Elk zich zelf respecterend dorp of stad gaat aan de slag met de uitvoering van de Matthäus Passion. Wat is het geheim dat het zoveel mensen van welke achtergrond, overtuiging ook blijft raken?
Centrum De Kapel
De KapelBloemendaal
Lezing: Vijfenzeventig jaar Bevrijding, maar niet voor iedereen...., door Ine Zantingh

ZO 19 apr 10.30 uurLevensbeschouwing en Religielezing
Lezing: Vijfenzeventig jaar Bevrijding, maar niet voor iedereen...., door Ine Zantingh

75 jaar Bevrijding, maar niet voor iedereen....Dit jaar herdenken we dat het 75 jaar geleden is dat ons land bevrijd werd. Vreugde en dankbaarheid, maar ook littekens van de oorlog. Wat is daarvan zichtbaar in de literatuur?
Centrum voor Religieuze Bezinning
De KapelBloemendaal
Acupunctuur Ademtherapie Alexander Techniek Astrologie Ayurveda Biografisch werk & Verhalen Body Stress Release Bouwen en Wonen Catering Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Bedrijfscoaching Coaching - Diverse Coaching Coaching - Kindercoaching Coaching - Leiderschapscoaching Coaching - Lifecoaching Coaching - Loopbaancoaching Coaching - Relatiecoaching Coaching - Wandelcoaching Communicatie en presentatie Counselling Craniosacraal therapie Creativiteit Dans & Beweging Deeleconomie Dieren Drukwerk en uitgeverij Energetisch werk Energie- en klimaatbeheer Eten & Drinken Familie- en systeemopstellingen Feng Shui Filosofie Financiële dienstverlening Fysiotherapie Grafisch- en Webdesign Handanalyse & Handlezen Haptonomie & Haptotherapie Healing en reading Homeopathie Hypnotherapie Juridische dienstverlening Kinderen-Ouders Kinderopvang Kindertherapie Kinesiologie Kleurentherapie Kristallen en (Edel)stenen Kunst Kunstzinnige therapie Land- en Tuinbouw Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte Therapie Lichaamswerk Massage Mediation Meditatie Medium Mindfulness & Compassie Muziek & Zang Natuur, Tuin en Landschap Natuurgeneeskunde NLP Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Persoonlijke Begeleiding Professional organizer Psychologische hulp Psychotherapie Regressie- en reïncarnatietherapie Reiki en magnetiseren Reizen & Vakanties Relatietherapie Retraites Rituelen en Ceremonies Shiatsu Therapie Sport en Beweging Stemwerk & Stemcoaching Stervens- en uitvaartbegeleiding Storytelling & Schrijven Stressmanagement Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Therapie (diverse) Traumatherapie Verhuur Accommodaties Verlies- en rouwbegeleiding Vervoer en transport Voedingsadvies & Coaching Voetreflexologie & Voetzorg Vrouwenspiritualiteit Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding
Bewust Haarlem

Ontvang regelmatig de agenda, tips en nieuws!