De Groene Mug, gemeente Haarlem | De Groene Mug, gemeente Haarlem
Deze duurzame vormen van vervoer zijn milieuvriendelijker en nemen minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld auto’s. Die ruimte kunnen we dus weer gebruiken om de stad groener te maken!
Minder autoverkeer in de stad is noodzakelijk om het energieverbruik te verminderen. Voor korte ritten is de fiets een goed alternatief. Daarom heeft de gemeente een fietsbeleid om het fietsen te promoten, met onder andere gratis openbare, overdekte fietsenstallingen . Ook het openbaar vervoer, in Haarlem verzorgt door de NS en Connexxion, speelt een belangrijke rol in het terugdringen van CO2-uitstoot.
We willen Haarlem zo inrichten dat het straks vanzelfsprekender is de auto te laten staan, omdat de alternatieven aantrekkelijker zijn. Daarnaast staan we open voor interessante experimenten, zoals het inrichten van een leefstraat of het omtoveren van autoparkeerplaatsen tot een speelplek of ruimte voor fietsparkeren. Ook zijn er in Haarlem verschillende mogelijkheden om gebruik te maken van een deelauto. Voor bezitters van elektrische auto’s zijn al veel openbare oplaadpalen beschikbaar en bestaat ook de mogelijkheid een verzoek voor een nieuwe openbare laadpaal in te dienen. U kunt op de website van de gemeente Haarlem informatie vinden over bijvoorbeeld fietsenstallingen, deelauto’s en oplaadpalen voor elektrische auto’s:
Fietsenstallingen (haarlem/fietsenstallingen)
Deelauto's (haarlem/deelautos)
Oplaadpaal elektrische auto (haarlem/oplaadpaal-elektrische-auto)
.
Over De Groene Mug, gemeente Haarlem
De gemeente Haarlem werkt aan een duurzame, groene en schone stad. De ambitie van Haarlem is om in 2030 klimaatneutraal te zijn, in 2040 aardgasvrij en in 2050 klimaatbestendig. Dat kan de gemeente niet alleen! Met de Groene Mug-campagne, die sinds 2009 loopt, prikkelt de gemeente Haarlemmers tot nadenken over klimaatverandering. De komende jaren voert de gemeente het duurzaamheidsprogramma versneld uit. Met een routekaart heeft de gemeente in kaart gebracht wat aardgasvrij in 2040 betekent.