Workshops boventoonzingen

 Klankschepper | Franc Janssen
 Haarlem

Franc Janssen is sinds 2015 in Haarlem woonachtig en is al meer dan 25 jaar actief met boventoonzang, gitaar, klankschalen, tanpoura en shrutibox. Hij geeft workshop's voor beginners en gevorderden.
Daarnaast kun je hem inhuren voor het geven van een ligconcert waarbij je al liggend op een matje een geluidsbad ondergaat.

Boventonen zijn fascinerend, indringend en betoverend. Boventoonzingen heeft een kalmerende en ontspannende werking en komt vanuit ontspanning bij het zingen ook pas goed tot zijn recht.

Boventonen kunnen worden gevormd vanuit iedere klank. Het zijn de hogere frequenties van de grondtoonBoventonen bepalen bij de menselijke stem de klankkleur van de stem, de grondtoon bepaalt de toonhoogte. De boventonen zijn maakbaar en veranderbaar vanuit resonantie van de klank. Daarvoor zijn diverse technieken.

Boventonen worden bij een bepaalde hoogte boven de grondtoon hoorbaar in kleine fluittoontjes. Het aardige nu is dat boventonen precies te treffen zijn en dus gebruikt kunnen worden om melodieën mee te 'zingen', terwijl de grondtoon gelijk wordt gehouden.

Ik laat je graag kennismaken met boventoonzingen. Dit kan in de vorm van een workshop, waarin je leert zelf boventonen te horen en te maken. Wil je boventoonzang ervaren, dan kan dat tijdens een ligconcert, waarbij ik boventoonzang combineer met begeleidingsinstrumenten.

Over Franc Janssen

Mijn naam is Franc Janssen. Sinds 2015 woon ik in Haarlem. 

Van huis uit ben ik socioloog. Ik heb allerlei managementfuncties vervuld in het jongerenwerk, maatschappelijk werk en intramurale gezondheidszorg. Ik ben jarenlang directeur van een sectorfonds in de intramurale zorg geweest. Mijn laatste functie was directeur van het Sociaal Fonds Kunstzinnige Vorming.

  • Vanaf mijn 13e ben ik begonnen met gitaar en zang en heb ik me bekwaamd in het spelen van folkmuziek. Vervolgens heb ik in een aantal bands gespeeld, waaronder de Keltische band Clachàn, waarmee ik drie cd's heb gemaakt.
  • Sinds 1991 ben ik actief met boventoonzingen. Ik heb een paar jaar deel uitgemaakt van boventoonkoor Dana en daarna was ik acht jaar lid van het Boventoontrio. Met dit trio heb ik veel optredens verzorgd en in 1999 de cd Kentering gemaakt. 
  • Vanaf 1994 ben ik zelf workshops boventoonzang gaan geven. Sinds 2014 bied ik ook ligconcerten aan, meestal in yogacentra, verenigingen, koren en voor familiebijeenkomsten. 

De instrumenten die ik naast de gitaar bespeel zijn: klankschalen en chimes, Indiase tanpoura, shrutibox en Portugese gitaar. 

  • In 2014 heb ik de cd Klankschepper gemaakt als neerslag van ligconcerten die ik nog steeds geef tijdens de landelijke muziekherfstweek en voorheen bij het internationale folkfestival Gooikoorts in België.
Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en therapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Biografisch werk & Verhalen Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Counselling Craniosacraal therapie Creativiteit Dansen Deeleconomie Dieren Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Grafisch- en Webdesign Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Juridische dienstverlening Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Mediation Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Persoonlijke verzorging Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw- en verliesbegeleiding Shiatsu Therapie Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stress en Burn-out Coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Wellness Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding