Lichaamsgerichte Trauma Therapie Petra van Os

 Petra van Os Lichaamsgerichte Trauma Therapie | Petra van Os
 Haarlem

Lichaamsgerichte therapie brengt je in contact met in het lichaam opgeslagen ervaringen. In geval van overweldigende ervaringen (trauma) is het betrekken van het lichaam bij de behandeling van groot belang voor herstel.

Steeds meer wordt bekend over hoe de biologie van ons lichaam een rol speelt bij het ontstaan van fysieke en geestelijke klachten na trauma. Na overweldigende ervaringen kan het lichaam ontregelen en vast komen te zitten in overlevingspatronen die het vinden van veiligheid, ontspanning en de verbinding met anderen belemmeren. Via het lichaam kan je deze patronen opsporen, de bron ervan onderzoeken en kijken of er nieuwe wegen geopend kunnen worden naar herstel en vertrouwen. 

Sessies kunnen zinvol zijn als je:

 • onrust en spanning in je lijf voelt, die maar niet overgaat
 • geen veiligheid of rust kunt ervaren
 • weinig contact voelt met je lichaam en anderen
 • je erg 'in je hoofd' zit
 • onverklaarbare fysieke  klachten hebt
 • overweldigende ervaringen in je jeugd hebt meegemaakt (bijvoorbeeld verlating, verwaarlozing, geweld, misbruik)
 • overweldigende ervaring(en) hebt beleefd als volwassene (bijvoorbeeld een ongeluk, operatie, verlies, overval)

'Trauma ontstaat door overweldigende ervaringen en is niet slechts een gebeurtenis in het verleden, maar bestaat uit sporen die deze gebeurtenissen nalaten in onze hersenen, onze geest en ons lichaam. Het woorden geven aan wat er gebeurd is, is zinvol maar niet voldoende omdat dit geen effect heeft op de automatische fysieke hormonale reacties van het lichaam dat overmatig waakzaam blijft. Voordat echte verandering plaatsvindt, moet het lichaam leren dat het gevaar geweken is en dat het mag leven in de realiteit van het heden.' Prof. dr. Bessel van der Kolk in 'Traumasporen' 

Over Petra van Os

Ik ben opgeleid tot klinisch psycholoog en daarna jarenlang werkzaam geweest in de communicatie, totdat ik terugkeerde naar mijn eerste interesse en passie, het werken met mensen.

In 2006 rondde ik de opleiding tot massagetherapeut af en in 2007 startte ik mijn praktijk in Amsterdam.  Daarna volgde ik o.a. de opleiding tot traumatherapeut volgens de methode van Peter Levine (Somatic Experiencing) en heb jarenlange ervaring met dans en beweging bij verschillende docenten en opleidingen, waaronder de opleiding dansexpressie bij de Theaterschool in Amsterdam en lessen bij Regine Dally. 

Opleidingen o.a.

 • Klinische Psychologie - doctoraal 1985
 • Massagetherapie - diploma 2006
 • Somatic Experiencing (SE) Practitioner - certificaat 2014
 • Trauma and Early Relational Experiences, Michael Mokrus - 2018
 • Trauma & Touch, Michael Mokrus - 2018

​Verdere werkervaring; Praktijk BodyWise vanaf 2006, Centrum BodyWise vanaf 2015 (samen met Anneke Smits), Directeur Akademie voor Massage en Beweging 2011 - 2019 en verschillende functies in de communicatie voor onder andere Astma Fonds en WWAV Van Rooij.

Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en Ademtherapie Administratieve dienstverlening Alexander Techniek Ayurveda Bedrijfscoaching Beeldende Kunst & Creativiteit Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Diverse Coaching Communicatie en presentatie Craniosacraal therapie Dansen Deeleconomie Energetisch werk en therapie Energie- en klimaatbeheer Familie- en Systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Handanalyse & Handlezen Haptonomie en Haptotherapie Healing en Reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige en Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Leiderschapscoaching Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte (Psycho)Therapie Lichaamswerk Lifecoaching Loopbaancoaching Mannenwerk Massage Meditatie Mindfulness en Compassie Muziek en Klank Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving en Natuurcoaching Natuurgeneeskunde Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Pijnbehandeling en coaching Professional organizer Psychologische hulp Reiki en magnetiseren Reizen en Vakanties Relatietherapie Rouw en verliesbegeleiding Shiatsu Sjamanisme Spirituele Coaching Sport en Beweging Stembevrijding en Zingen Stervens- en uitvaartbegeleiding Stresscoaching en Burn-out coaching Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vitaliteits- en Leefstijlcoaching Voedingsadvies & Coaching Voetzorg en Voetreflexologie Vrouwenwerk Wandelcoaching Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding