Bewust Sterven: Spirituele begeleiding van zieken, stervenden en nabestaanden

 Bewust Sterven | Joke de Wit
 Vijfhuizen

Als spiritueel begeleider van zieken en stervenden sta ik aan je zijde. Door te luisteren en samen te kijken wat nodig is en gedaan kan worden. Het gaat erom dat het afscheid zo warm, waardig en zorgenvrij mogelijk is.

Als je ernstig ziek wordt of het levenseinde in zicht is verandert er veel. Jij en je omgeving worden overspoeld door verdriet, twijfels en angst. Veel vragen komen op. Wat gaat er met mij gebeuren? Welke keuzes zijn er? Welke medische zorg heb ik nodig of wil ik nog hebben? Hoe kijk ik terug op mijn leven? Wat moet ik regelen? Wat wil ik nog doen in de tijd die rest? En wat is daar voor nodig?

In die laatste levensfase is het belangrijk om je geestelijk goed voor te bereiden. Het mooiste is als je dit samen met je geliefden kunt doen. Daarbij kan het geruststellend zijn om een vertrouwenspersoon te hebben. Iemand die je helpt bij keuzes, jou en je naasten ondersteunt in het zorgtraject, die de eenzaamheid in de laatste levensfase met je deelt en inhoudelijk deskundig met je praat over zingeving en stervensproces.

  • Als spiritueel begeleider van zieken en stervenden sta ik aan je zijde. Door te luisteren en samen te kijken wat nodig is en gedaan kan worden. Het gaat erom dat het afscheid zo warm, waardig en zorgenvrij mogelijk is en dat je het als een bijzondere tijd ervaart. Bewust en in geestelijke rust.

Verwerken van verlies
Een geliefde verliezen geeft een grote leegte. Naast dagelijks gemis pakt iedereen de gewone draad weer op. En van jou wordt dat ook verwacht. Na een verlies is het belangrijk om de rust en de ruimte te hebben voor persoonlijke verwerking, ook al is dat geruime tijd later. Hoe is het ziekteproces verlopen? Hoe heb ik het afscheid ervaren? En wat betekent dit voor mijn eigen leven? Wil je dit delen en daarbij begeleid worden dan help ik je graag.

Over Joke de Wit

Tijdens mijn studie geneeskunde liep ik met veel vragen rond: 'wie krijgt waarom welke ziekte', 'waarom sterven jonge kinderen', 'er moeten toch andere methoden zijn om mensen te genezen dan met pillen en nare onderzoeken'?

Het ging erg aan mijn hart dat mensen in zieken- en verpleeghuizen sterven in een onpersoonlijke omgeving, veelal aan apparaten gekoppeld. Het dokterschap heb ik na mijn studie verlaten. Na nog wel een postdoctorale opleiding sociale geneeskunde ben ik met een bureau voor beleidsondersteuning in de zorg gestart. Het ging 30 jaar voor de wind.

Twee jaar als vrijwilliger in een hospice deed alles veranderen. Ik zag dat veel mensen en hun omgeving niet goed zijn voorbereid op het afscheid nemen van het leven en het verwerken van verlies. Ik ben me meer gaan verdiepen in zelfhelend vermogen, stervensbegeleiding en de zin van het leven. Mooie zoektocht met mijn persoonlijke conclusie: bewust ziek/sterven = bewust leven.

Ik hoop met het delen van deze inzichten mensen te kunnen ondersteunen bij ziekte, in de stervensfase, bij verlies en in het leven in het algemeen. 

Zoek een aanbieder op onderwerp
Acupunctuur Ademwerk en therapie Alexander Techniek Ayurveda Biografisch werk & Verhalen Bioresonantie Body Stress Release Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Centra voor Gezondheidszorg Circulaire economie Coaching - Bedrijfscoaching Coaching - Diverse Coaching Coaching - Kindercoaching Coaching - Leiderschapscoaching Coaching - Lifecoaching Coaching - Loopbaancoaching Coaching - Relatiecoaching Coaching - Wandelcoaching Communicatie en presentatie Counselling Craniosacraal therapie Creativiteit Dans & Beweging Deeleconomie Dieren Energetisch werk Energie- en klimaatbeheer Familie- en systeemopstellingen Feng Shui Financiële dienstverlening Fotografie Fysiotherapie Grafisch- en Webdesign Handanalyse & Handlezen Haptonomie & Haptotherapie Healing en reading Homeopathie Horeca Hypnotherapie Juridische dienstverlening Kinderen-Ouders Kindertherapie Kinesiologie Kunstzinnige & Beeldende therapie Land- en Tuinbouw Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte Therapie Lichaamswerk Massage Mediation Meditatie Mindfulness & Compassie Muziek, Klank en Stemexpressie Natuur, Tuin en Landschap Natuurbeleving Natuurgeneeskunde NLP Oosterse Geneeswijzen Oosterse Vechtkunsten Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Permacultuur Persoonlijke verzorging Professional organizer Psychologische hulp Psychotherapie Reiki en magnetiseren Reizen & Vakanties Relatietherapie Rouw- en verliesbegeleiding Shiatsu Therapie Sjamanisme Sport en Beweging Stervens- en uitvaartbegeleiding Stressmanagement Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Therapie (diverse) Traumatherapie Verhuur Accommodaties Vervoer en transport Voedingsadvies & Coaching Voetzorg & Voetreflexologie Vrouwenspiritualiteit Wellness Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding